ODBOR ZA PRAVOSUĐE: Parlamentu predloženo razrešenje Nate Mesarović

Skupština

ODBOR ZA PRAVOSUĐE: Parlamentu predloženo razrešenje Nate Mesarović

Društvo -
Za takvu odluku glasalo je devet članova Odbora, dok su tri bila protiv – dva iz Demokratske stranke i jedan iz Liberalno-demokratske partije

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predložiće parlamentu da donese odluku o prestanku funkcije predsednici Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, odlučeno je na današnjoj sednici.

Za takvu odluku glasalo je devet članova Odbora, dok su tri bila protiv – dva iz Demokratske stranke i jedan iz Liberalno-demokratske partije.

Prestanak funkcije predsednici Vrhovnog kasacionog suda predložio je Vrhovni savet sudstva, na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije pošto je, kako je objašnjeno na sednici, Mesarovićeva izabrana na tu funkciju bez prethodnog mišljenja opšte sednice Kasacionog suda.

Zamenica predsednika Visokog saveta sudstva Mira Ilić objasnila je da je Mesarović izabrana pre nego što je izabran i sam sud.

"Pored mišljenja nadležnog skupštinskog odbora trebalo je da se pribavi i mišljenje opšte sednice Kasacionog suda, ali pošto Kasacioni sud još nije bio počeo da funkcioniše, njen izbor je bio u koliziji sa odredbama Ustava", rekla je Ivić obrazlažući predlog za predstanak funkcije Mesarovićeve.

Ona je dodala da je Visoki savet sudstva odluku doneo polazeći i od Poslovnika o radu skupštine u kojem se, kako je navela, analogno primenjuju odredbe za izbor i predstanak funkcije.

Poslanik DS Nenad Konstantinović usprotivio se bilo kakvoj raspravi o prestanku funkcije predsednici Vrhovnog kasacionog suda, uz obrazloženje da je tako nešto nemoguće, jer Visoki savet sudstva ne može da podnese takav predlog.

"Ideja je da vi ne možete da smislite i promenite predsednika Kasacionog suda kad vam padne na napamet, već jedino da ga razrešite. Da ste podneli predlog za razrešenje, ne bi bilo nikakvih problema, mi bismo o tome raspravljali, ali ne možete da predlažete prestanak funkcije", rekao je Konstantinović.

On je dodao da i u materijalima za sednicu nije dobio preporuku Ustavnog suda kako da se njegova odluka sprovede, a za njegovog partijskog kolegu Srđana Mikovića primena odredaba Poslovnika o radu skupštine van parlamenta je besmislena.

Miković je u tom kontekstu rekao i odluka ne može biti doneta na osnovu Poslovnika, već eventualno procedura koja bi usledila.

“Prestanak funkcije i razrešenje su dve različite stvari i ako se igramo sa funkcijom predsednika Kasacionog suda na predlog ministra pravde, daćemo lošu sliku i nisam siguran da na taj način ubrzavamo evropske integracije”, rekao je Miković.

Zamenica predsednika Visokog saveta sudstva odbacila je prigovor da je “politika umešana u donošenje odluke o predstanku funkcije” i podsetila da je ministar pravde član Visokog saveta sudstva, kao i predsednik sksupštinskog Odbora, ali da su svi ravnopravni u odlučivanju.

Poslanica DS S Milica Radović rekla je da bi Odbor trebalo da predloži skupštini konstataciju prestanka funkcije, kako bi se izašlo iz situacije u kojoj Vrhovni savet sudstva ne može da bude predlagač prestanka funkcije, dok je poslanik SPS Neđo Jovanović ukazao da je Odbor obavezan da sprovede odluku Ustavnog suda Srbije.

Konstantinović je po završetku sednice rekao novinarima u parlamentu da Skupšitna Srbije mora da radi po procedurama, a da je na sednici Odbora za pravosuđe došlo do pravnog nasilja.

"Visoki savet sudstva je predložio prestanak funkcije, a za to nema nadležnost kao ni pravo da tako nešto predloži. Predlog se poziva na odluku Ustavnog suda koja nikada nije dostavljena Odboru”, rekao je Konstantinović.

Poslanici će u sredu ili četvrtak raspravljati o predlogu odluke o prestanku funkcije predsednici Vrhovnog kasacionog suda, a kako je ranije danas rekao predsednik nadležnog skupštinskog Odbora Petar Petrović, parlament neće ocenjivati njen rad.

Na pitanje da li će Mesarović prisustvovati sednici, Petrović je odgovorio da o tome ko će prisustvovati sednici i biti pozvan odlučuje predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track