Sukob Rusije i Euleksa u istrazi o trgovini organima

Srpsko tužilaštvo posreduje

Sukob Rusije i Euleksa u istrazi o trgovini organima

Društvo -
Nedavno je Sergej Lavrov uputio kritike na račun rada Euleksovog tima. S druge strane je i specijalni tužilac Euleksa optužio Rusiju da ometa najvažniju međunarodnu istragu u Evropi

BEOGRAD - Srpsko tužilaštvo za ratne zločine posreduje između Rusije i Euleksa u prikupljanju dokaza o trgovini organima i nelegalnim transplantacijama koje su vršene na Kosovu, rekao je danas zamenik tužioca Bruno Vekarić!

On je rekao da Srbija nastoji da pomogne istrazi, ukazujući da "sukob" Rusije i Euleksa nije nov pošto je nedavno i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio kritike na račun rada Euleksovog tima. S druge strane je i specijalni tužilac Euleksa Džonatan Ratel optužio Rusiju da ometa najvažniju međunarodnu istragu u Evropi o trgovini ljudskim organima na Kosovu."Suština je političko pitanje - da Rusija ne priznaje Kosovo", rekao je Vekarić i naveo da Rusi pomažu u istrazi preko organa države Srbije.

On je ukazao da saznanja koja imaju Rusi može da koristi država Srbija i da je reč o iskazima nekoliko svedoka, državljana Rusije, koji su oštećeni u klinici "Medikus", a koji su predmet istrage tužioca Ratela. "Za nas je važno što je ta priča povezana sa "Žutom kućom"", rekao je Vekarić i dodao da postoje neke "tačke" koje se tiču počinilaca ovih krivičnih dela.

Upitan da li postoje saznanja dokle je stigao američki diplomata Džon Klin Vilijamson, koji je na čelu specijalnog Euleksovog tima koji vodi istragu o ovom slučaju, Vekarić je odgovorio:"Mi smo oprezni, ali nas je iznenadilo da Vilijamson i njegova istraga idu u dobrom pravcu, pominje se već neko suđenje".

Zamenik tužioca za ratne zločine je naveo da se pominje suđenje van Kosova i da se tretiraju događaji od 1998. do 2000, uz napomenu da će Srbija i Tužilaštvo dati svoj doprinos rešenju.Na pitanje da li je istina da će ovih dana zaštićeni svedok pod pseudonimom "Darko" dati iskaz, Vekarić je rekao da zbog istrage ne može da potvrđuje ili negira takve informacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track