Ministar Petković: Po ikonama Srbija je već u Evropi

Izložba u Briselu

Ministar Petković: Po ikonama Srbija je već u Evropi

Društvo -
Zahvaljujući ovim ikonama, već smo u Evropi, istakao je Petković zahvaljujući se Mađarskoj, u čijem je briselskom kulturnom centru otvorena izložba, na negovanju srpske kulturne tradicije

BRISEL - Ministar kulture Bratislav Petković izjavio je u Briselu, na otvaranju izložbe religiozne umetnosti Srba u Mađarskoj, da eksponati dokazuju da je srpska kultura već deo evropskog kulturnog nasleđa.

"Zahvaljujući ovim ikonama, već smo u Evropi", istakao je Petković zahvaljujući se Mađarskoj, u čijem je briselskom kulturnom centru otvorena izložba, na negovanju srpske kulturne tradicije.

Otvaranju izložbe, na kojoj su predstavljene ikone, freske i slike iz srpskih manastira u Mađarskoj, prisustvovao je i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić koji je istakao značaj uzajamnog poštovanja i tolerancije naroda i kultura u Vojvodini i regionu i podsetio na dugu tradiciju mađarsko-srpskih odnosa..

Državni sekretar u mađarskom Ministarstvu inostranih poslova Žolt Nemet rekao je da je ponosan što Mađarska čuva kulturu Srba u Mađarskoj, baš kao što se mađarska kultura neguje u Srbiji i istakao da Mađarska podržava težnju Srbije za članstvo u EU.

Izložbi su prisustvovali i vladika Budimske eparhije Lukijan i veliki broj briselskih diplomatata, poslanika i funkcionera EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja