Božović: Primenu sile policija mora svesti na minimum

Priručnik o postupanju policajaca

Božović: Primenu sile policija mora svesti na minimum

Društvo -
Prekoračenje zakonskih ovlašćenja od strane policijskih službenika ugrožava uslovne ljudske slobode i prava i vređa ljudsko dostajanstvo, naveo je državni sekretar MUP

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović ocenio je danas da ograničavanje ljudskih prava i sloboda primenom policijske sile u Srbiji mora biti svedeno na minimum, kako bi se državi obezbedio legitimitet.

Na predstavljanju novog priručnika o postupanju policijskih službenika prema osobama koje su dovedene ili zadržane u policiji, Božović je kazao da su policija i pravosduđe dužni da građanima omoguće ostvarivanje svih prava i sloboda.

On je naveo da novi priručnik o postupanju policijskih službenika, koje je MUP uradio uz podršku Misije OEBS-a, bliže uređuje način postupanja policije prema onima koji su zadržani u policijskim prostorijama.

"Priručnik ukazuje na značajnu temu, kao i potrebu zajedničke saradnje, ne samo državnih organa, nego i nevladinih organizacija, međunarodnih tela i medija", rekao je Božović.

"Prekoračenje zakonskih ovlašćenja od strane policijskih službenika ugrožava uslovne ljudske slobode i prava i vređa ljudsko dostajanstvo i tako podriva sam temelj države i dovodi u pitanje njen demokratski legalitet", ocenio je državni sekretar MUP-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track