icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

NEMA GORE: Aflatoksin najotrovnija materija u hrani

Otkud i kakav je to otrov u mleku

NEMA GORE: Aflatoksin najotrovnija materija u hrani

Društvo
Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu da razlikuju. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi direktne opasnosti od izazivanja raka kod čoveka. Aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena materija u hrani.

Vanredna analiza mleka na prisustvo aflatoksina M1, čije je rezultate javnosti predočio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić prikazala je u većini uzoraka  nedozvoljenu količinu te kancerogene materije.

 

S druge instance, republičke, ministar poljoprivrede Goran Knežević je rekao da je mleko u Srbiji sasvim bezbedno, ali da će ipak biti povučeno s tržišta do konačne analize. Mnogo buke i to s razlogom, ali u suštini malo ko uopšte zna šta je zapravo aflatoksin?

 

Reč aflatoksin potiče od engleske reči aflatoxin a odnosi se na toksin plesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kukuruzu, kikirikiju... kokosu. Jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih materija koje se mogu da pojave u namirnicama uopšte.

 

Aflatoksini mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

 

Ta plesan može da zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, njena pojava uslovljena je klimom geografskim položajem, agrotehničkim merama i načinom prerade sirovina. Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre.

 

Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu da razlikuju. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija zbog direktne opasnosti od izazivanja raka kod čoveka. Aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena materija u hrani.

 

Rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi. Kontrola svih sirovina jedina mera predostrožnosti. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da kad su u pitanju aflatoksini nije moguće postizanje apsolutne sigurnosti hrane, odnosno da maksimalno dopuštena količina bude jednaka nuli. Povremena konzumacija malih količina aflatoksina je neizbežna, ali u tom slučaju FDA smatra da je rizik za pojavu bolesti vrlo nizak.

 

Ipak u ovom trenutku opravdano se postavlja pitanje šta bi građani trebalo da urade i koliko godina smo u stvari ne znajući pili otrovno mleko...

 

 

 

 

 

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.