Povučen iz prometa lek Folnak

Povučen iz prometa lek Folnak

Društvo -
Naređena je mera privremene obustave i povlačenja iz prometa serije 1630911 leka 1 fiola sa 20 tableta, sa rokom upotrebe 09. 2014. do izdavanja sertifikata analize vanredne kontrole kvaliteta od strane ALIMS-a

BEOGRAD - Lek Folnak proizvođača MD NINI DOO Niš privremeno je povučen iz prometa posle prijave koju je Ministarstvu zdravlja podneo pacijent zbog uočenih nepravilnosti.

"Naređena je mera privremene obustave i povlačenja iz prometa serije 1630911 leka 1 fiola sa 20 tableta, sa rokom upotrebe 09. 2014. do izdavanja sertifikata analize vanredne kontrole kvaliteta od strane ALIMS-a", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ministarstvu zdravlja prosleđena prijava sumnje u kvalitet leka Folnak pošto je uočeno odstupanje, odnosno tablete su narandžaste boje i nisu ravne već su blago ispupčane što nije u skladu s izgledom tableta prijavljenim u postupku registracije.

"Lek Folnak od 5 mg ima dozvolu za stavljanje u promet u Srbiji, a tablete su okrugle, ravne, glatke, žute boje sa slaboprimetnim tamnožutim mrljama; u složivoj kartonskoj kutiji nalazi se 1 plastična fiola sa 20 tableta", navodi se u saopštenju. Uzorci leka kod kojeg je primećeno odstupanje su prosleđeni Nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji ALIMS-a na vanrednu kontrolu kvaliteta, a o svemu su obavešteni i drugi nadležni organi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track