Jesenja žetva zatrovala mleko

Željko Brozović

Jesenja žetva zatrovala mleko

Društvo -
Trebalo je razdvojiti zdrav od zaraženog kukuruza i odvojeno ih smestiti u silose, kaže jedan od sekretara Privredne komore Srbije

BEOGRAD - Greška koja je dovela do kontaminiranog mleka nastala je još tokom jesenje žetve mešanjem zdravog i zaraženog kukuruza, izjavio je danas sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Željko Brozović.

On je rekao da je tada trebalo razdvojiti zdrav od zaraženog kukuruza i odvojeno ih smestiti u silose. Na pitanje ko je odgovoran da to kontroliše, Brozović je rekao da kontrolu sprovode "razne kontrolne kuće, koje su akreditovane i imaju laboratorije".

On je istakao da je mleko namirnica koja je "okidač" na listi namirnica životinjskog porekla u kojima se može ustanoviti aflatoksin, dok ostale namirnice "mogu biti potencijalni nosioci aflatoksina, ali u manjoj meri nego što je to mleko". "Do 2011. godine imali smo dozovljeni nivo aflatoksina od 0,5, sada je to 0,05.

Pokušavali smo da saznamo da li je u tom periodu bilo nekih slučajeva trovanja, u tom periodu kada je bio viši nivo i nismo uspeli da saznamo. Sada se stvara zubnjenost među građanima, ali, verujte, mleko je ispravno", ocenio je Brozović.

Prema njegovim rečima, jedini način da se reši situacija oko kontaminiranog mleka jeste terenski rad, odnosno obilazak farmera, njihova edukacija i kontrola stočne hrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track