Najnovije vesti

Očuvati bezbednost u Evropi

Ovo je najvažnije

Očuvati bezbednost u Evropi

Društvo
Organizacija Istraživački centar za odbranu i bezbednost održala prvu međunarodnu konferenciju za odbranu i bezbednost, koju je podržala kancelarija za NATO

BEOGRAD - Usavršavanje!
Nevladina organizacija Istraživački centar za odbranu i bezbednost (ICOB) održala je prvu međunarodnu konferenciju za odbranu i bezbednost, koju je podržala kancelarija za NATO. Tom prilikom u svečanoj sali Beogradskog univerziteta, pored naših, našli su se i profesori i studenti iz Turske, Slovenije, Nemačke, Austrije, Italije, Makedonije i Republike Srpske. Aleksandar Marić, predsednik ove organizacije, kaže za Kurir da je ovo veliki korak i veliko ulaganje u školovanje u Srbiji.

- Ovo je veliki korak za sve nas. Osnovni cilj nam je bio da okupimo studente i profesore iz drugih država kako bismo napravili međunarodnu organizaciju za odbranu i bezbednost koja bi se isključivo bavila analizom trenutne bezbednosti u svetu, preventivnim merama, kao i širenjem svesti o trenutnim izazovima, rizicima i pretnjama u Evropi i šire - kaže Marić i dodaje da mu je velika čast što je ceo program podržao i Vladimir Božović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pored brojnih profesora, konferenciji je prisustvovao i Ornelo Baron, brigadni general i šef kancelarije za NATO, koji je predstavio program „Partnerstvo za mir“.
- Naš cilj je očuvanje bezbednosti u Evropi, unapređenje i održavanje mira među državama i jače pozicioniranje Srbije kad je reč o bezbednosti - kaže Baron.
Istraživački centar za odbranu i bezbednost osnovan je pre godinu dana sa ciljem izučavanja oblasti odbrane, edukacije, bezbednosti, razvoja nevladinog sektora, kao i izučavanja ljudskih i manjinskih prava.

(D. T.)

Teme predavanja

♦ NATO i program „Partnerstvo za mir“
♦ Terorizam kao bezbednosti rizik
♦ Savremeni izazovi
♦ Uticaj medija u nacionalnoj bezbednosti
♦ Međunarodni diplomatski savez

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...