PODVIG NAD PODVIZIMA DA SE VEČNO PAMTI Dan kada je američki nevidljivi oboren u Buđanovcima!

Ponos američke avijacije

PODVIG NAD PODVIZIMA DA SE VEČNO PAMTI Dan kada je američki nevidljivi oboren u Buđanovcima!

Društvo -
F-117A "noćni soko", koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku... stekao oreol "nevidljivog", oborila je 27. marta u vojvođanskoj ravnici jedinica pukovnika Zoltana Danija
1 / 6

BUĐANOVCI - Američki bombarder "nevidljivi" F-117A, jedinice jugoslovenske vojske oborile su na današnji dan pre 17 godina.

F-117A, koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku... stekao oreol "nevidljivog", oboren je 27. marta 1999. u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci. Letilicu nazvanu "noćni soko" oborio je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sati, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje. "Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.F-117A je opremljen sa dva "dženeral elektrik F404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni pane u kabini, koja pojačava efikasnost misije.Cena tog aviona, po nameni - bombardera, kojeg je od 1982. do 1990. godine proizvodila američka kompanija "Lokid", iznosila je 45 miliona dolara. Avion je dugačak 20,3 metara, visok 3,8 metara sa rasponom krila od 13,3 metara, a postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha."Noćni soko" je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.F-117A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajno za letelice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion". Ovaj avion je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

http://www.youtube.com/watch?v=6-Ol3TIe86w
http://www.youtube.com/watch?v=Y-CyCD8039o

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja