SRAMOTA: Napad na srpske povratnike u Sarajevu!

Dvostruki aršini

SRAMOTA: Napad na srpske povratnike u Sarajevu!

Društvo -
Gordan Babić pokušao da zaštiti maloletne ćerke, ali ga je uhapsila lokalna policija

SARAJEVO - U Sarajevu, glavnom gradu BiH, Srbi su građani drugog reda i 18 godina nakon rata. To potvrđuje današnje hapšenje Gordana Babića, koji je pokušao da zaštiti maloletne ćerke. Ništa bolje nisu prošli ni srpski novinari. Ekipa RTRS-a takođe je privedena u policijsku stanicu jer su snimali probleme porodice Babić.Babići su se u Sarajevo vratili se 2002. godine. Poverovali su garancijama vlasti Federacije BiH i međunarodne zajednice da je to grad mira, suživota i tolerancije. Uselili su se u svoj predratni stan u naselju Grbavica, dve ćerke pohađaju osnovnu školu u tom naselju, a uskoro će u tu istu školu poći i najmlađa. Devojčice su u školi imale sitnih neprijatnosti od početka, ali Babići su se nadali da će vremenom sve doći na svoje mesto.

Međutim kap koja je prelila čašu je organizovana poseta Istorijskom muzeju u Sarajevu 3. razreda Osnovne škole Grbavica 1 koju pohađa njihova devetogodišnja ćerka. Deci su prikazivane uznemirujuće slike ubistva, leševa, krvi.Otac devojčice Gordan Babić obratio se direktoru škole negodujući što mu je 9-togodišnje dete izloženo traumi. Dobio je odgovor od pedagoga škole da kad idu u posetu Aušvicu mogu ići i u posetu Istorijskom muzeju Sarajeva. Svoj problem Babići su 10-ak dana nakon incidenta izneli u emisiji jednog lokalnog radija da bi im se sutradan na vratima pojavila policija. U stanu Babića zatekla se i ekipa RTRS što se policiji nije dopalo. Nakon izvesnog vremena pojavili su se specijalci Kantona Sarajevo i priveli Gordana Babića, kao i novinarku i snimatelja RTRS.Gordanova supruga Olivera Matović-Babić smatra da se radi o klasičnom zastrašivanju srpskih povratnika i poruci da Srbi nisu dobrodošli u Sarajevo. Olivera je u strahu za supruga, a ne zna ni kakva sudbina čeka nju i tri maloletne ćerke. Ne može da veruje da u zatvoru završi neko ko je ustao u odbranu svoje dece.

Porodica Babić razmišlja o odlasku iz Sarajeva, jer se u tom gradu ne osećaju sigurno. Ne osećaju se sigurno ni srpski novinari jer im se može desiti, kao ekipi RTRS-a da ih policija privodi jer snimaju probleme srpskih povratnika u glavnom gradu BiH.

http://www.youtube.com/watch?v=1t1j5NWjtxs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja