OPET IZMIŠLJAJU: Miloš Obilić je albanski junak?!
Foto: Dado Djilas

Albanci nastavljaju sa provokacijama

OPET IZMIŠLJAJU: Miloš Obilić je albanski junak?!

Društvo -
U knjizi „Bitka za Kosovo, 1389: albanski mit“ piše da je turskog sultana Murata ubio veliki albanski vitez Miloš Kopilik

BEOGRAD - Miloš se prevrće u grobu.U Kosovskoj bici 1389. godine turskog sultana Murata ubio je albanski vitez Miloš Kopilik, a ne srpski junak Miloš Obilić, piše u knjizi njujorškog izdavača „Bitka za Kosovo, 1389: albanski mit“, u kojoj se detaljno opisuje sukob sultana Murata i Albanca, viteza Miloša (?!).Knjigu je napisala Ana di Leljo, a izdavač je njujorška kuća „Palgrejv Makmilan“. Prema opisu, ova knjiga nudi fantastičnu priču o Muratovom napadu na Kosovo, ali i o tome kako ga je ubio mladi albanski vitez Miloš Kopilik (?!). U ovom izdanju se navodi da je tzv. Miloš Obilić osoba koja je prikazivana kao heroj samo u srpskoj perspektivi. U biografiji ove spisateljice piše da je radila u kosovskom Institutu za novinarstvo i komunikacije u Prištini i da je, navodno, bila savetnik premijera Kosova.Predsednik Centra za zaštitu srpskog nacionalnog identiteta Diogenis Valavanidis kaže za Kurir da je ovakvo nacionalno i istorijsko svojatanje za svaku osudu i da je neophodno to sprečiti.- To što određeni albanski krugovi rade, falsifikuju istorijske činjenice i pokušavaju da prisvoje srpske crkve i manastire, nekome može da deluje smešno i neozbiljno, ali je u suštini veoma opasno i podlo, pa zato zaslužuje svaku vrstu adekvatnog i pravovremenog odgovora - kaže Valavanidis i dodaje da je srpska obaveza da zaštiti svoje kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe.(S. S.)

Albanaca tad nije ni bilo Kurir je već pisao o tvrdnjama albanskih istoričara da Nemanjići potiču iz albanskog plemena, a da su Gračanicu, Crkvu Bogorodice Ljeviške i Visoke Dečane gradili Albanci. Istorijske činjenice govore da u vreme izgradnje ovih manastira, kao i Kosovskog boja, Albanaca skoro uopšte nije ni bilo na Kosovu. Kad su Turci 1455. popisivali stanovništvo na ovim prostorima, Albanaca je bilo samo jedan odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track