Mihajlovićeva: Ispitaću korupciju  Bajatović: Dalje od Srbijagasa

Mihajlovićeva: Ispitaću korupciju Bajatović: Dalje od Srbijagasa

Društvo -
Ministarka poručila da će njen antikorupcijski tim ispitati poslovanje „Srbijagasa“. Direktor ovog javnog preduzeća protiv te odluke

BEOGRAD - Prepucavanje.Zorana Mihajlović, ministarka energetike, poručila je da će njen antikorupcijski tim obaviti posao i u „Srbijagasu“, a Dušan Bajatović, direktor ove firme, koji nije dozvolio njihovu kontrolu, odgovorio je da nema pravnog osnova za postojanje ovog tima.Čarke ministarke i direktora se nastavljaju, a konačni obračun nije na vidiku. Mihajlovićeva je juče predstavila plan restrukturiranja „Srbijagasa“.Hoće dve firme- Vlada Srbije bi u toku ove ili naredne nedelje trebalo da usvoji plan za restrukturiranje koji će im smanjiti troškove oko 30 odsto - najavila je ona.Od „Srbijagasa“ će se napraviti dve firme - „Srbijagas“ i „Transgas“, koji bi od sadašnje firme preuzeo poslove transporta i skladištenja. Cilj je, kako je istakla, da se spreči finansijski krah firme i dodala da je to u interesu potrošača, zaposlenih i države.Dug 1,1 milijardu evra- U prošloj godini kapital je smanjen 26 puta, a dugovanja su dostigla 1,1 milijardu evra - navela je ona.Ministarka nije htela da prokomentariše to što Bajatović ne dopušta antikorupcijskom timu da uđe u „Srbijagas“. Samo je rekla da ne želi da plan za reorganizaciju bude shvaćen kao lična priča između nje i direktora ovog preduzeća.To je potvrdio i Bajatović, ali je istakao da nije obavešten o programu restrukturiranja i da ne zna šta je namena antikorupcijskog tima. Na pitanje šta mu je problem da pusti ovaj tim u „Srbijagas“ ako ne krije ništa, on je rekao da ne zna šta je namena tog tima i da li radi po zakonu. Naveo je i da MUP, BIA, poreska inspekcija, finansijska policija i budžetska inspekcija dolaze u preduzeće.- Zamislite da svaki ministar formira svoj privatni antikorupcijski tim?! Otkud ja znam kakve su posledice rada tog tima?! Mislite da će raditi po zakonu, a možda i neće - rekao je Bajatović.

DRI: Prijave protiv BajatovićaDržavna revizorska institucija (DRI) podnela je Prekršajnom sudu u Novom Sadu novi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv generalnog direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o trgovini i Zakona o deviznom poslovanju, objavljeno je na sajtu DRI.Novi zahtev podnet je nakon što je pravni tim analizirao izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja „Srbijagasa“ u Novom Sadu za 2011.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja