Zemni ostaci kraljice Marije stigli u Srbiju

Povratak vladarke

Zemni ostaci kraljice Marije stigli u Srbiju

Društvo -
Kraljica Marija rođena je 6. januara 1900. u Goti (Tiringija, tada Nemačko carstvo) i drugorođena je kćer rumunskoga kralja Ferdinanda Prvog Hoencolern-Sigmaringen i kraljice Marije, nećake britanskog kralja Edvarda Sedmog

BEOGRAD - Zemni ostaci kraljice Marije Karađorđević, majke poslednjeg srpskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, stigli su iz Velike Britanije u Beograd nešto pre 18 sati.

Kovčeg kraljice Marije na beogradskom aerodromu dočekali su premijer Srbije Ivica Dačić, prinčevska porodica Karađorđević, specijalni savetnici predsednika Srbije Oliver Antić i Radoslav Pavlović, kao i episkop hvostanski Atanasije Rakita.

Zemni ostaci supruge kralja Aleksandra Karađorđevića, čiji su kovčeg na aerodromu u narodnoj nošnji nosili članovi Udruženja "Kraljevina Srbija", biće preneti u kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog gde će srpski patrijarh Irinej služiti pomen.

Njeno telo će počivati u kapeli do 26. maja kada će biti sahranjena na Oplencu, pored sina, kralja Petra Drugog i snahe, kraljice Aleksandre.

Za prenos tela kraljice Marije, koja je bila sahranjena na kraljevskom groblju Grogmor kod zamka Vindzor u Velikoj Britaniji, bila je neophodna dozvola britanske kraljice Elizabete jer je Marija Karađorđević praunuka kraljice Viktorije i bratanica kralja Edvarda.

Kraljica Marija rođena je 6. januara 1900. u Goti (Tiringija, tada Nemačko carstvo) i drugorođena je kćer rumunskoga kralja Ferdinanda Prvog Hoencolern-Sigmaringen i kraljice Marije, nećake britanskog kralja Edvarda Sedmog.

Osim rodbinske bliskosti sa nemačkom, odnosno pruskom vladarskom porodicom Hoencolern, bila je bliska rođaka britanskih Vindzora i ruske carske porodice Romanov.

Ona se 1922. udala za kralja Aleksandra Karađorđevića, vladara Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi se posle atentata u Marseju 1934. povukla u Veliku Britaniju sa sinovima Tomislavom i Andrejem. Njen najstariji sin Petar Drugi Karađorđević ostao je u Beogradu sa namesništvom.

Kraljica Marija preminula je 1961. u 61. godini.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog preneti su u Srbiju iz Sjedinjenih Američkih Država krajem januara ove godine, dok će kovčeg sa ostacima njegove supruge kraljice Aleksandre biti prebačen u Srbiju 9. maja.

Sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

Ispred kovčega na Oplencu biće izložen i orden Karađorđeve zvezde izrađen od brilijanata i rubina u Francuskoj, koji je kraljica Marija nosila dvadesetih godina, a za koji se do nedavno mislilo da je izgubljen.

http://www.youtube.com/watch?v=XKYZc6qz0W8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track