Srbi plaču u Dobrovoljačkoj, Zelene beretke provociraju
Foto: REUTERS

Zločin bez kazne

Srbi plaču u Dobrovoljačkoj, Zelene beretke provociraju

Društvo -
Paljenjem sveća i polaganjem cveća, pre dve godine je delegacija iz RS prvi put obeležila godišnjicu od ubistva pripadnika nekadašnje JNA koje su počinili pripadnici Armije BiH

SARAJEVO - Pododbor Vlade Republike Srpske (RS) za obeležavanje istorijskih događaja najavio je da će u petak u Sarajevu obeležiti 21. godišnjicu od događaja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici. Prema najavama organizatora, u Dobrovoljačku će doći 200 osoba iz Republike Srpske koji će položiti cveće i zapaliti sveće za poginule pripadnike Jugoslovenske narodne armije (JNA).

U isto vreme i bivši pripadnici udruženja građana "Zelene beretke" takođe su na istom mestu najavili organizovano okupljanje i polaganje cveća za poginule Sarajlije.

Policija Kantona Sarajevo, kojoj su oba skupa najavljena, saopštila je da će preduzeti široke mere obezbeđenja. Paljenjem sveća i polaganjem cveća, pre dve godine je delegacija iz RS prvi put obeležila godišnjicu od ubistva pripadnika nekadašnje JNA koje su počinili pripadnici Armije BiH. Do sada nije razjašnjeno koliko je pripadnika JNA poginulo na početku rata u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema podacima iz Federacije BiH, poginulo je 6 vojnika, a prema podacima iz Republike Srpske 42 vojnika. Napad na kolonu JNA u Sarajevu, poznat kao "slučaj Dobrovoljačka", odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine, početkom rata u BiH, kada su pripadnici Armije BiH napali kolonu vojnika JNA. Cilj napada je bio zaroboljavanje vojnika JNA, kako bi oni kasnije bili razmenjeni za predsednika tadašnje Republike BiH Aliju Izetbegovića, kojeg su 2. maja zarobili pripadnici JNA na sarajevskom aerodromu, kada se vraćao sa jedne mirovne konferencije.

Drugog maja 1992. godine minobacačkim projektilima su pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) napali najznačajnije objekte u Sarajevu kao što su zgrada "Pošte" i "Elektroprivrede". Tog dana je prekinuto napajanje grada strujom, zatvoren je dotok plina i vode, a grad je bio presečen na nekoliko delova koje su kontrolisali pripadnici Armije BiH s jedne, te pripadnici JNA s druge strane.

Takvo stanje se održalo do potpisivanja Dejtonskog sporazuma u decembru 1995. godine. U sukobima u BiH tokom tri i po godine, poginulo je oko 100.000 ljudi. U Sarajevu je poginulo 11.000.

Tužilaštvo u Srbiji je podiglo 19 optužnica protiv civilnih i vojnih komandanata BiH zbog slučaja iz Dobrovoljačke ulice.

Kao ni za mnoge druge zločine nad Srbima počinjene u prethodnom ratu nažalost, ni poslije 21 godine ni za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track