Tajkuni otimaju milione jer im država to dozvoljava
Foto: Marina Lopicic

Zašto ne plaćaju porez

Tajkuni otimaju milione jer im država to dozvoljava

Društvo -
Mnogi najbogatiji biznismeni postali su veliki zato što su ignorisali zakon, kaže Nebojša Atanacković

BEOGRAD - Država dozvoljava najbogatijim privrednicima da je varaju.Glavni krivci što naizgled uspešni biznismeni poput Milana Beka, Dragana Đurića, Vlada Divca ili Ratka Butorovića duguju i po nekoliko miliona evra za porez jesu državni poreski organi, smatraju sagovornici Kurira.- Mnogi od tih biznismena su postali veliki i stekli to što imaju zato što su se neprimereno odnosili prema državi i zato što su se o nju ogrešili. Jedna je stvar ako neko nema, onda mu se i može oprostiti, ali ako ima a ne plati, onda je to druga situacija. Da su se poreski organi bolje odnosili prema njima, oni se ne bi ni našli na spisku - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.Atanacković kaže da izbegavanje poreza pokazuje višak inteligencije i manjak morala.- Godinama učimo da ne treba plaćati, poučeni iskustvom da će dugove za vodu, struju država da nam oprosti, umanji ili omogući plaćanje na rate - ističe on i dodaje da uspešna naplata poreza u razvijenim zemljama nije toliko posledica rigoroznog kažnjavanja koliko izgrađenog stava da je to moralni dug.S druge strane, profesor Dejan Miljković kaže da je jedan od razloga što privrednici ne plaćaju obaveze prema državi loše poslovanje zbog smanjenja agregatne tražnje.- Zbog toga oni ne ispunjavaju obaveze ni prema zaposlenima ni prema državi. Drugi razlog je to što privrednici isplaćuju plate, ali da bi zadržali pozitivno poslovanje, ne ispunjavanju svoje obaveze prema državi - objašnjava Miljković i dodaje da je za velike privrednike stimulativno što oni - poučeni iskustvom iz prošlosti, kad je država otpisivala dugove - očekuju da će se to i ubuduće dešavati.

Kazne za firme mogu biti i milion dinara♦ Prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, građani koji ne plate porez moraće da plate kaznu od 5.000 do 50.000 dinara, dok za pravna lica ona iznosi od 100.000 do milion dinara. Umesto Prekršajnog suda, u čijoj su nadležnosti bili poreski dužnici do 1. januara ove godine, radi efikasnije naplate dugova poresko-prekršajni postupak vraćen je u nadležnost Poreske uprave. Poreska uprava je od 1. aprila počela prinudnu naplatu duga, što podrazumeva i blokadu računa i oduzimanja PIB.

Za šta privrednici duguju novac♦ doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje♦ porezi na dodatu vrednost (PDV)♦ porezi na dobit♦ akcize

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track