Irinej: SPC ne organizuje proteste, ali ne brani učešće

Vladika Bački

Irinej: SPC ne organizuje proteste, ali ne brani učešće

Društvo -
Svi u crkvi se pitamo ko sluša naš glas, ali smatramo i da ko to ne želi - ne mora da nas sluša, ali mi na taj glas imamo pravo, kazao je vladika

BEOGRAD - Zvanična tela Srpske pravoslavne crkve neće učestvovati ni u kakvom organizovanju demonstracija povodom potpisivanja briselskog sporazuma Beograda i Prištine, ali neće ni zabranjivati bilo čije učešće, izjavio je vladika bački Irinej.Prema njegovim rečima, oni koji će biti na tim demonstracijama većinom "spadaju u Crkvu" i ako žele da demonstriraju - SPC se u to neće mešati."Crkva ne raspolaze onim podacima sa kojima raspolažu državne strukture, ali crkva ima pogled koji ide duboko u prošlost i budućnost, pa slobodno bih rekao i u večnost. Tako da je ona imala veoma ozbiljnog razloga da upozori na to što bi moglo da se dešava u buduhnosti na Kosovu i Metohiji", kazao je vladika Irinej, koji je i portparol SPC.Irinej je rekao da stavovi Crkve ne predstavljaju stavove političkih opcija niti pokušaj preuzimanja državnih ingerencija.Sinod, kako je kazao, svojim saopštenjem o Kosovu nije imao nameru da stvara smetnju ili prepreke državnim organima da odlučuju prema svojoj savesti i odgovornosti, već je namera bila da se ukaže na perspektivu dugoročnu koju treba imati u vidu."Mi smo pokušali da pomognemo, a kako će ko to tumačiti - to ne zavisi od nas", rekao je vladika i dodao: "Moramo uvažavati iskustvo i izvući ono što je najbolje. Stav crkve je izrečen po savesti, bez zle primese, ponajmanje u službi nekih političkih opčija, iako je toga bilo u medijima pa se išlo čak dotle da su mediji pisali da su nam saopštenje pisali neki stranački lideri.... A nisu... Ja sam ga napisao od prve do poslednje reči."Irinej se osvrnuo na primer Nemačke gde, kako kaže, postoji posebna kancelarija u kojoj se o svim značajnijim pitanjima crkva i država konsultuju. "Ako bi takva praksa bila uvedena u Srbiji, to bi ovde zvali "džamahirija"", ocenio je.Vladika ističe da "Crkva ima svoje metode i tu nema nasilja mržnje" već je "bitno svedočenje".

"Odricati se prava na dogovor o Kosovu je je akt bezumlja i odsustvo osnova demokratičnosti", smatra vladika Irinej i dodaje da na tako nešto niko nema pravo.Po njegovim rečima, u proteklim vekovima niko iz Crkve nije napustio svoju dužnost na Kosovu iako su neki tamo izgubili i život. Vladika je kao primer naveo manastir Devič iz koga, kako je naveo, niko nema nameru da ode iako kilometrima oko njega živi isključivo albansko stanovništvo.

"Svi u crkvi se pitamo ko sluša naš glas, ali smatramo i da ko to ne želi - ne mora da nas sluša, ali mi na taj glas imamo pravo", kazao je vladika.Irinej je rekao da bi trebalo misliti i na budućnost i da se stoga opravdano postavlja pitanje šta će se desiti, ako jednog dana strani vojnici odu sa Kosova.On je ponovio da je Crkva po svojoj najdubljoj savesti iznela svoj pogled na jedan trnovit problem koji je nazvao "najtežim trenutkom od Kosovskog boja"."Naša je dužnost da damo hrišćansko svedočenje koje nije protiv Albanaca. Naprotiv, to što su izabrali Albanci je tragičnije za njih nego za nas dugoročno ... Ja njih žalim ne manje nego što žalim svoj narod i svoje vernike", rekao je vladika Irinej.On je ukazao na to da treba pokušati razumeti, kako je rekao, naš odnos prema realnosti i ne prevoditi ga u politiku partija i ideologija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track