Najnovije vesti

EPS zbog dugova pleni kuće i vikendice?!

Nagomilani računi

EPS zbog dugova pleni kuće i vikendice?!

Društvo
Od 25. maja protiv dužnika će biti pokrenuta utuženja. Ali, ovoga puta će se vršiti naplata ne samo pokretne, već i nepokretne imovine građana i firmi, navode u EPS

BEOGRAD - Najveće neplatiše električne energije uskoro bi, zbog nagomilanih računa za kilovate, mogle da izgube - i krov nad glavom!

Naime, iz "Elektroprivrede Srbije" kažu da će se građanima, koji ni nakon sudskog spora ne isplate svoje obaveze za struju, dug "naplaćivati" i od kuća, stanova, vikendica, umesto dosadašnje plenidbe automobila, televizora ili umetnina.Akcija isključivanja dužnika za struju počela je u sredu.

"Povećan je broj ekipa na terenu, a počinje se sa isključenjima domaćinstava koja duguju više od 100.000 dinara. U narednoj fazi počinje i isključenje onih sa manjim dugom. Zatim će od 25. maja protiv dužnika biti pokrenuta i utuženja. Ali, ovoga puta će se vršiti naplata ne samo pokretne, već i nepokretne imovine građana i firmi", navode u EPS.Brojni građani su na "crnom spisku". Prema podacima EPS 86 odsto građana Lebana i Kuršumlije ne plaća struju. Čak 82 odsto potrošača iz Smederevske Palanke ima nagomilane „minuse“ za kilovate. U EPS kažu da najveći neplatiša u zemlji, kragujevačko domaćinstvo koje u svojoj "fioci" ima čak 170.000 evra neplaćenog duga za kilovate, i dalje koristi struju „Elektroprivrede Srbije“ i to - na "crno". Nije im palo na pamet ni da najduži račun za struju u Srbiji reprogramiraju u nedavno završenoj akciji."Kupcu iz Kragujevca je odavno obustavljena isporuka električne energije i to u više navrata tokom poslednjih nekoliko godina", objašnjavaju u našem najvećem energetskom preduzeću za transport i prodaju električne energije.

"Ipak, nekoliko puta se već neovlašćeno priključivao. Što se tiče najvećih dužnika među firmama, Rudarsko-topioničarski basen "Bor", "Zastava energetika" i "Azotara Pančevo" su u procesu restrukturiranja i odlukama države određena je dinamika plaćanja njihovih dugovanja.Ove tri firme "Elektroprivredi Srbije" zajedno treba da isplate devet milijardi dinara neplaćenih kilovata. Čelnici "Petrohemije Pančevo", koja ima 2,6 milijardi duga za eleketričnu energiju, ipak nisu došli do nekog od šaltera EPS."Dogovoreno je da sedam dana nakon isključenja, ekipe "Elektroprivrede Srbije" ponovo izađu na teren kako bi utvrdile da li se neko od isključenih kupaca neovlašćeno priključio, kažu u EPS i dodaju da, u slučaju nezakonitog priključenja na mrežu, slede krivične prijave u skladu sa zakonom.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...