Dinkić: Opštine će morati racionalnije da troše novac
Foto: Fonet

Poreski zakoni

Dinkić: Opštine će morati racionalnije da troše novac

Društvo -
Ako će republika da štedi, očekujemo da i oni štede. Mi ćemo (republika) smanjiti naše rashode za 30 milijardi dinara, očekujemo da to urade i opštine, naveo je ministar finansija i privrede

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da paket poreskih zakona, koje će skupština razmatrati u petak, ni u jednom segmentu ne dotiču obične građane, već opštine čija će rukovodstva morati racionalnije da troše novac.

"Ako će republika da štedi, očekujemo da i oni štede. Mi ćemo (republika) smanjiti naše rashode za 30 milijardi dinara, očekujemo da to urade i opštine", rekao je Dinkić.

On je kazao da su poreski zakoni napravljeni tako da privreda dobije četiri milijarde dinara više rasterećenja, odnosno da privreda, bez koje, kako je istakao, nije moguća stabilnost u državi, neće plaćati nijedan dinar više.

Povodom današnjeg prekida sednice parlamenta na čijem dnevnom redu su bili poreski zakoni, ministar je pojasnio da su ti zakoni od početka aprila na sajtu Ministarstva i da je opoziciji odlaganjem sednice do petka dato još vremena da ih analizira.

"Mogu da kažem da se radi o paketu fiskalnih zakona koji je dobio apsolutnu podršku Fiskalnog saveta i nadam se da ćemo vam taj materjal podeliti. Žao mi je što takođe poslanicima nije marterijal podeljen pre sednice, tako da u tom smislu idemo spremni pred poslanike na raspravu", naveo je Dinkić.

On je istakao da taj set zakona donosi rasterećenje privredi, a posebno najmanjim preduzetnicima.

"Podiže se nivo za ulazak u paušalno oporozivanje na šest miliona dinara i za čak jednu trećinu se smanjuju nameti koji će preduzetnici ubuduće plaćati, jer će moći da porez plaćaju i na ličnu platu, a ne samo na oporezivu dobit kao do sad", rekao je ministar. Dinkić je naglasio i da će se novim zakonskim rešenjima jačati penzioni fond.

"S obzirom da se istovremeno sa smanjivanjem poreza na zaradu sa 12 na deset odsto i povećavanjem neoporezivog dela plate povećava doprinos na teret zaposlenog sa 11 na 13 odsto. Penzioni fond će biti stabilniji i to će značiti veću sigurnost za penzionere", naveo je on.

Dinkić je odbacio navode opocizije o tome da će se oporezivati okućnice građana i istakao da će porez na imovinu biti isključivo lokalni prihod koji nema nikakve veze sa republikom.

"To je prihod koji stoprocentno ubiraju opštine i gradovi. Svaki grad i opština će samostalno odlučivati kako će to primenjivati, jer u zakonu je jasno da mogu čak da traže da je nula odsto stopa poreza na imovinu ukoliko žele. Mogu da naprave zonu pa da naprimer u Beogradu više oporezuju one koji žive na Dedinju nego u Krnjači", dodao je ministar.

Kako je pojasnio da, kad se govori da se širi potencijalna osnovica za porez na imovinu, ne radi se uopšte o deset ari poljoprivrednog zemljišta već isključivo o gradskom građevinskom zemljištu.

"Od 1. janura ukida se naknada za građevinsko zemljište i daje se mogućnost, ali ne i obaveza, gradovima i opštinama da oni to sami nadoknade na drugi način. Oni će to sami odlučivati", kazao je Dinkić.

Dodao je i da se u Vladi nije razgovaralo o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom i da to nije pitanje za ovaj trenutak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track