Profesor Zaviša Janjić dobio meteorološkog Nobela!

IMO nagrada

Profesor Zaviša Janjić dobio meteorološkog Nobela!

Društvo -
Kreator je četiri generacije atmosferskih modela koji se godinama koriste u naučne i obrazovne svrhe u službama za prognozu vremena širom sveta

BEOGRAD/ŽENEVA - Dopisnom član SANU, profesoru dr Zaviši Janjiću, na svečanosti u Ženevi uručena je međunarodna nagrada za meteorologiju, IMO nagrada, koju dodeljuje Svetska meteorološka organizacija (SMO), saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Prestižno priznanje, analogno Nobelovoj nagradi u drugim naučnim disciplinama, prof. Janjiću juče je uručio generalni sekretar SMO Mišel Žaro, tokom 65. zasedanja Izvršnog saveta specijalizovane agencija Ujedinjenih nacija.

Profesora Janjića su za tu prestižnu nagradu predložile Republika Srbija i SAD, gde inače ovaj uvaženi naučnik živi, a nagrada, zlatna medalja, uručena mu je za 2012. godinu, i to za izvanredan doprinos u razvoju teorije i prakse modeliranja atmosfere i numeričke prognoze vremena.

U obrazloženju o dodeli nagrade je navedeno " U znak priznanja za njegove izvanredne dugogodišnje doprinose na unapređenju teorije i prakse modeliranja atmosfere i numeričke vremenske prognoze, a posebno za razvoj generacija atmosferskih modela zasnovanih na svojim inovativnim numeričkim shemama i shemama parametrizacije koje se koriste za istraživanje i vremenske prognoze širom sveta inspirišući rad mnogih naučnika i stvarajući prognoze koje stižu do miliona korisnika."

Janjić je kreator četiri generacije atmosferskih modela koji se godinama koriste u naučne i obrazovne svrhe u službama za prognozu vremena širom sveta, čime se ovaj svetski proznati naučnik našao u društvu kolega koji su svojevremeno napravili prvu prognozu vremena u istoriji čovečanstva.IMO nagrada, nosi ime prethodnice Svetske meteorološke organizacije, Internacionalne meteorolološke organizacije (IMO) koja je osnovana 1873, dodeljuje se svake godine od 1956. i najviša je i najprestižnija u okviru meteorološke nauke.

Među dobitnicima IMO nagrade su najveća imena tvoraca savremene meteorologije i klimatologije kao egzaktnih nauka, ali niko osim prof. Janjića nije sa ovih prostora.Janjić radi u američkom Nacionalnom centru za ekološku prognozu, a u izjavi Tanjugu prošle godine, kada je boravio u Beogradu, rekao je da započeo svoj naučni rad početkom sedamdesetih godina na Univerzitetu u Beogradu, Katedri za meteorologiju i u Saveznom hidrometeorološkom zavodu, gde je postavio svoj prvi u nizu modela, tzv. HIBU model.Njegovo delo je decenijama tema istraživanja i inspiracija brojnih naučnika širom sveta. Njegovi modeli, pored toga što veoma precizno računaju kratkoročnu prognozu vremena, uspešno se koriste i za klimatske prognoze i istraživanja.

Takođe, Janjić stalno pomera granice razmera u kojima se vrše računanja, od početnih par stotina kilometara u regionalnim modelima, do današnjih jedan kilometar.Prof. Janjić je dobio priznanja ne samo u međunarodnoj naučnoj zajednici već i u nizu nacionanih meteoroloških ustanova koje operativno koriste njegove modele za prognozu vremena.

Za svoj uspeh, ovaj naučnik prošle godine dobio je čestitke od pomoćnika predsednika SAD za nauku i tehnologiju i direktora Kancelarije Bele kuće za naučnu i tehnološku politiku, od predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića, a krajem 2012. bio je i gost SANU.Povodom priznanja, Republički hidrometeorološki zavod organizovaće svečani skup u ponedeljak, 27. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja