MALA MATURA: Danas rezultati završnog ispita
Foto: TANJUG

Preliminarno

MALA MATURA: Danas rezultati završnog ispita

Društvo -
Konačni rezultati 25. juna, a prvi krug upisa 8. i 9. jula

BEOGRAD - Škole u Srbiji danas će objaviti preliminarne rezultate završnog ispita budućih srednjoškolaca, dok će konačni rezultati biti objavljeni 25. juna.

Upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul, dok drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.

Osmi razred je ove godine završilo 70.385 đaka, a malu maturu je prvi put polagalo i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

Svršeni osmaci su u ponedeljak i u sredu polagali testove iz sprskog i matematike, čime su završili polaganje male mature, obaveznog testa kojim završavaju osnovnoškolsko obrazovanje.Ispit iz matematike trebalo je da polažu u utorak, ali je ono pomereno za sredu, jer je Republička upisna komisija uoči početka polaganja došla u posed fotokopije jedne od kombinacija.

Rešenja zadataka sa oba testa mogla su da se vide na sajtu Ministarstva prosvete, odmah po završetku ispita.Ove godine je na testiranju bilo 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 odsto delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke.

Učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, ali treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track