SARAJEVSKI ATENTAT: Sećanje na Gavrila Principa

99. godišnjica

SARAJEVSKI ATENTAT: Sećanje na Gavrila Principa

Društvo -
Ubistvo Franca Ferdinanda poslužilo je Austro-Ugarskoj da optuži Srbiju da stoji iza atentata i započne Prvi svetski rat

SARAJEVO - Pripadnik organizacije "Mlada Bosna" Gavrilo Princip na današnji dan pre 99 godina, u Sarajevu je hicima iz pištolja izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Ubistvo Franca Ferdinanda poslužilo je Austro-Ugarskoj da optuži Srbiju da stoji iza atentata i započne Prvi svetski rat. U atentatu je učestvovalo sedam osoba raspoređenih po maršruti od polja gde su se održavale vežbe do Gradske većnice - Mehmed Mehmedbašić, Vasa Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, Cvetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i Gavrilo Princip. Prethodno je Čabrinović bacio bombu na povorku, ali je prestolonaslednik odgurnuo bombu sa krova auta i ona je eksplodirala pred četvrtim automobilom u koloni ranivši 14 osoba, piše Dnevni avaz.

Svi atentatori su uhapšeni i suđeno im je od 12. do 28. oktobra 1914. godine. Čubrilović i Ilić osuđeni su na smrt, a Princip, Čabrinović i Grabež kao maloletnici na 20 godina robije, ali su ubrzo umrli pod torturom u tamnici u Terezinu u Češkoj, ne dočekavši raspad Austro-Ugarske i oslobođenje svoje zemlje.

U Sarajevu, na mestu gde je atentator Gavrilo stajao u asfaltu su utisnute stope veličine njegovog stopala, koje su nestale nakon poslednjeg rata u BiH. Most kod kojeg se dogodio atentat na austrougarskog prestolonaslednika nosio je ime po Principu, a danas se, kao i nekada ranije, zove Latinska ćuprija.

Muzej posvećen atentatorima, nazvan "Mlada Bosna", danas se zove Muzej Sarajevo 1878-1918.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track