PROTEST NAUČNIKA: Zahtevi predati ministru, razgovor završen
Foto: RTS

Trg Nikole Pašića

PROTEST NAUČNIKA: Zahtevi predati ministru, razgovor završen

Društvo -
Među najzanimljivijim transparentima bili su "Dositej, a ne Žarko!", "2+2=3, jer za više nemamo!", "Smena, a ne ostavka!", "Mislim - dakle ne postojim!"

BEOGRAD - Razgovor naučnika u protestu "Spasimo nauku" i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića je završen. Ministar je primio zahteve učesnika protesta i najavio da će do kraja nedelje odgovoriti na zahteve. Zahtev da podnese ostavku ministar nije komentarisao.

Demonstrante su na razgovoru predvodili: dr Đurđica Jovović, predsednica sindikata, naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja UB; dr Aleksandra Milutinović-Nikolić, naučni savetnik Instituta za hemiju tehnologiju i metalurgiju UB, član odbora Sindikata; dr Dragan Markušev, viši naučni saradnik Instituta za fiziku UB, član odbora Sindikata; dr Milovan Šuvakov, viši naučni saradnik Instituta za fiziku UB, član odbora Sindikata i prof. dr Oliver Tošković, sa Filozofskog fakulteta.

Naučnici sa svih instituta i fakulteta u Srbiji okupili su se danas da daju svoj glas protiv odustajanja Ministarstva nauke i prosvete od sprovođenja Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i ukidanja fondova za naučna istraživanja.

Oko 2.000 naučnika, ali i onih koji su svesni značaja ulaganja u obrazovanje i nauku, za dalji razvoj naše države, okupilo se danas nešto posle 10 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Suštinski razlog za održavanje protesta SPASIMO NAUKU! je nedostatak stručnog i ozbiljnog odnosa države prema nauci, u svakom pogledu. Ugrožen je opstanak nauke u Srbiji.

Dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke, i naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja pročitala je zahteve okupljenih:

Podići nivo ovogodišnjih materijalnih troškova po istraživaču na 50% vrednosti iz 2010. godine, a pri usvajanju budžeta za 2014. godinu obezbediti sredstva kojima će nivo materijalnih troškova po istraživaču (DMT2) biti vraćen na isti nivo iz 2010. godine.

Povećati ulaganja u nauku na 1% bruto nacionalnog dohotka u 2015. godine, u skladu sa Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Usvojiti kolektivni ugovor kojim bi se regulisao radno-pravni status zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama, u skladu sa Zakonom o radu, kako bi se prestalo sa diskriminacijom zaposlenih u institutima, u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru.

Prestati sa neopravdanim kašnenjem isplata zarada i materijalnih troškova, kao i pri donošenju pravnih akata.Doneti zakon do kraja 2013. godine, kojim će se ustanoviti novi organizacioni model finansiranja nauke, po ugledu na rešenja u Evropi i svetu.

Ostavke ministra Žarka Obradovića i svih odgovornih zbog nestručnosti, neodgovornosti, nerešavanja i ignorisanja problema u resoru nauke.

Hitan sastanak sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kako bi se usvojile i sprovele neophodne mere za opstanak nauke.

Najvažniji zahtev je izrečen na samom početku skupa. Artikulisao ga je dr Milovan Šuvakov u ime cele naučne zajednice, a to je - ostavka ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ali i ostavka celog tima koji vodi Ministarstvo.

Veoma su zanimljivi i transparentni koje okupljeni nose, jer na kreativan način opisuju zahteve protestanata i stanje u srpskoj nauci: "Dositej, a ne Žarko!""2+2=3, jer za više nemamo!""Nauka nije luksuz, nauka je izlaz!""E=mc^1.9, jer za više nemamo!""Smena, a ne ostavka!""Mislim - dakle ne postojim!"

Kako prenose agencije, više od hiljadu demonstranata blokiralo je saobraćaj u tom delu grada. Prema rečima predsednice Sindikata Đurđice Jovović, naučnicima od početka godine nisu uplaćeni materijalni troškovi, koji, kako je dodala, nisu veliki - 25 evra po naučniku.

"Kako su obećali, jedan deo dobićemo uskoro, a drugi deo tek u septembru", rekla je Tanjugu Jovović i navela da je jedan od zahteva naučnika i smena ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića. Ona je potvrdila da je majska zarada uplaćena naučnicima, ali da je, kako tvrdi, neizvesna uplata junske plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track