General Diković: Kosovo neće zapaliti jug Srbije
Foto: KURIR

Otvoreno

General Diković: Kosovo neće zapaliti jug Srbije

Društvo -
Na pitanje da li postoji opasnost od prelivanja tenzija sa Kosova na jug Srbije, Diković je rekao da takvu mogućnost umanjuje opredeljenost za rešavanje spornih pitanja dijalogom, kao i saradanja sa međunarodnim snagama na Kosovu

BEOGRAD - Potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije je poboljšana, ali je i dalje osetljiva, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Diković je rekao da je smanjen broj incidenata u kojima se ugrožava lična i imovinska sigurnost ljudi na severu Kosova.

"S druge strane, sprovođenje briselskog dogovora može da izazove reakcije nezadovoljnih interesnih i ekstremističkih grupa", upozorio je general Diković.

Na pitanje da li postoji opasnost od prelivanja tenzija sa Kosova na jug Srbije, Diković je rekao da takvu mogućnost umanjuje opredeljenost za rešavanje spornih pitanja dijalogom, kao i saradanja sa međunarodnim snagama na Kosovu.

"U narednom periodu ne očekuje se značajnija promena bezbednosne situacije. Mada je rešavanje pitanja KiM u domenu politike, Vojska Srbije, kao i sve druge vojske na svetu, planira kako da na adekvatan način odgovori na potencijalne krize. Imamo sve potrebne planove i sposobni smo da odgovorimo na sve bezbednosne izazove", kazao je on.

Upitan o čemu je razgovarao sa zvaničnicima u Moskvi prilikom nedavne posete, Diković je rekao da vojna saradnja sa Rusijom nije bila na nivou na kome su obe strane želele da bude, ali da je u poslednje vreme poboljšana.

"Novi impuls dalo je potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu dveju država. Ovaj akt otvara puteve veće saradnje u svim oblastima", kazao je Diković i dodao da je sa ruskim načelnikom Generaštaba razgovarao o zajedničkoj obuci pripadnika dve vojske, prisustvu na vežbama i jačanju vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje u oblasti vazduhoplovstva i protivvazdušne odbarne.

Diković je naveo da saradnja sa ruskim oružanim snagama nije prepreka za saradnju sa vojskama država članica NATO.

"Aktivni smo u "Partnerstvu za mir" i intenzivno saradnjujemo sa članicama NATO i partnerskim državama. Jedna saradnja ne sputava drugu", kazao je Diković.

Načelnik Generaštaba VS je rekao i da je profesionalizacija vojske pozitivno uticala na operativne i funkcionalne sposobnosti VS.

"Profesionalizacijom smo dobili bolje obučeno i spremnije ljudstvo, koje bolje rukuje naoružanjem i opremom. Uložena sredstva su se isplatila jer smo dobili jedinice koje su operativno sposobne", ocenio je Diković, navodeći i da će VS i dalje procenjivati situaciju i predlagati neka bolja rešenja. "Ni vojni rok nije u potpunosti zamrznut", kazao je general.

Diković je na pitanje o uštedama u javnom sektoru, izrazio uverenje da zarade u VS ne treba smanjivati niti zamrzavati, jer je prosečna plata zaposlenih u sistemu odbrane 44.154 dinara i za 5,4 odsto niža od aprilske prosečne zarade u Srbiji. Ipak, rekao je Diković, to ne znači da VS ne doprinosi uštedama.

"Od januara do maja potrošli smo osam odsto manje u odnosu na isti period lane. Reaorganizovali smo obuku, a najviše smo uštedeli na energetima, gorivu, transportu...", dodao je. Diković je rekao i da nije problem što neće biti nekih ulaganja u opremu ove godine, već da je problem to što u prethodne dve decenije nije ulagano u značajnije opremanje vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track