Patrijarh Irinej traži pomoć ruskog patrijarha za Kosovo

Poseta Moskvi

Patrijarh Irinej traži pomoć ruskog patrijarha za Kosovo

Društvo -
Poglavar SPC istakao da se ne smemo odreći Kosova i Metohije zato što će to značiti odreći se istorije, kulture, duhovnosti i svetinja

MOSKVA - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, u razgovoru sa patrijarhom Moskovskim i cele Rusije Kirilom II zatražio je na sastanku u ruskoj patrijaršiji u Moskvi pomoć Ruske pravoslavne crkve i vlasti Rusije u očuvanju Kosova i Metohije uputivši pri tom kritiku vlastima u Srbiji.

Patrijarh Irinej je istakao da se ne smemo odreći Kosova i Metohije zato što će to značiti odreći se istorije, kulture, duhovnosti i svetinja.

„Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za moćnu rusku istoriju i za rusku crkvu“, rekao je srpski patrijarh i dodao: „Ruska reč ima moć po pitanju Kosova i Metohije. Zato molim Vas i preko Vas i rusko državno rukovodstvo da nam pomognete da to pitanje rešimo tako da sačuvamo Kosovo i Metohiju“.

Ruski patrijarh Kiril II je ponovio da je Ruska pravoslavna crkva saglasna sa stavovima SPC. Patrijarh Kiril je pozitivno odgovorio na molbu patrijarha Irineja: „Mi bezrezervno podržavamo pravedan stav SPC u vezi sa Kosovom i Metohijom i ostaćemo u dijalogu i sa rukovodstvom Rusije i drugih država po pitanju odbrane stava koji delimo sa SPC.“

U stvaranju modela za rešavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjučena i Srpska pravoslavna crkva a prihvatiljiv model morao bi da da čvrste garancije za opstanak srpske zajednice i očuvanje srpskih svetinja na KiM, rekao je Kiril II.

Ruska pravoslavna crkva nastaviće da prikuplja sredstva za obnovu srpskih crkava i manastira na KiM, najavio je poglavar RPC. Patrijarh srpski Irinej boravi u prvoj zvaničnoj poseti Rusiji od kada je izabran na mesto patrijarha. On će sa delegacijom posetiti ruske crkve i manastire, kao i pravoslavne svetinje u Ukrajini i Belorusiji tokom dvonedeljne posete.

Patrijarh će učestvovati sa drugim patrijarsima autokefalnih pravoslavnih crkava u obeležavanju 1025. godišnjice primanja hrišćanstva u Rusiji. Patrijarhe pravoslavnih crkava primiće predsednici Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track