ALARMANTNO: Bez prava na dete ostalo 300.000 ljudi
Foto: Think

Neophodna hitna pomoć

ALARMANTNO: Bez prava na dete ostalo 300.000 ljudi

Društvo -
Udruženje Roda: Tender za klinike još nije raspisan. Ne zna se kad će parovi moći da računaju na besplatnu vantelesnu oplodnju

BEOGRAD - Oni treba da postanu prioritet države!Po grubim procenama, u Srbiji oko 300.000 parova ima problem sa sterilitetom, preciznije, svaki sedmi par ne može da ima decu! Na vantelesnu oplodnju, koja u privatnim klinikama košta oko 2.500 evra, trenutno čeka 238 parova i potpuno je neizvesno kada će i da li će biti upućeni na ovu intervenciju o trošku zdravstvenog fonda. U državnim klinikama kažu da nemaju dovoljno kapaciteta, a s privatnim Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) nije potpisao ugovor, tvrde u Udruženju pacijenata za vantelesnu oplodnju Roda.Traže pravaNjihovi članovi su ukazali na teškoće koje imaju i tražili su od nadležnih da se jasno kaže koliko novca država izdvaja za parove koji žele da dobiju potomstvo a to ne mogu prirodnim putem. Predsednica Udruženja Roda Vesna Milenković javno je postavila pitanja o vantelesnoj oplodnji.- Šta se dešava sada s parovima koji čekaju, kada će biti raspisan tender za privatne klinike koje stoje na raspolaganju pacijentima i koliko novca država odvaja za lečenje problema steriliteta - pita se Milenkovićeva i dodaje da još nema informacija o trećem pokušaju vantelesne oplodnje o trošku Grada.Teški uslovi lečenjaInače, država Srbija finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje u Srbiji, a svaki naredni put parovi moraju sami da plaćaju. Genetičar Miodrag Stojković potvrdio je za Kurir da oko 300.000 ljudi ima problem sa sterilitetom i naglasio da je situacija alarmantna.- Nakon rebalansa budžeta, država je veoma malo novca izdvojila za lečenje steriliteta. Uslovi za lečenje su prilično teški. Kako će ići dalje, zavisi od RFZO i sredstava koja se izdvoje za lečenje - kaže Stojković.

Uskoro javna nabavkaU RFZO kažu da je u toku priprema postupka javne nabavke za uključivanje privatnih klinika u postupak vantelesne oplodnje.- Javna nabavka će biti raspisana za 913 parova, koji će na vantelesnu ići u privatne klinike. Za tu namenu izdvojeno je 212 miliona dinara. Tokom 2013. na vantelesnu u privatne klinike išlo je 450 žena - kaže Sanja Mirosavljević iz RFZO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track