Milan Beko sahranio Luku Beograd!

Pristanište na Dunavu pred stečajem

Milan Beko sahranio Luku Beograd!

Društvo -
Privredni sud uveo predstečajni postupak u „Luku Beograd“, koja duguje 800 miliona; Mali akcionari traže da se poništi privatizacija

BEOGRAD - Planira da reorganizuje preduzeće.Privredni sud u Beogradu uveo je prethodni stečajni postupak u „Luku Beograd“, što znači da je upravljanje tim preduzećem, koje je u blokadi od 30. aprila ove godine, od Milana Beka preuzeo privremeni stečajni upravnik Gordana Despotović Roža.Ispitivanje uslovaU Privrednom sudu tvrde da je taj postupak pokrenut radi ispitivanja ispunjenosti uslova za otvaranje stečaja „Luke“ u skladu s planom reorganizacije koji je podnelo to preduzeće. Odluka o planu reorganizacije biće doneta 9. septembra, a do tada je „Luci Beograd“ zabranjeno da bez saglasnosti stečajnog upravnika obavlja isplate s računa i raspolaže imovinom preduzeća. Uvođenju stečaja u „Luku Beograd“ protive se mali akcionari koji, kako kaže njihov predsednik Vojislav Obradović, traže poništavanje privatizacije tog preduzeća.Uništavanje firme- Beko je kupio „Luku“ kao uspešno preduzeće, na čijim je računima u sedam banaka zatekao više od 42 miliona evra. On je najveću luku na Dunavu, koja je izdavala 900.000 kvadrata skladišnog prostora, upropastio i zadužio za 800 miliona dinara i neće odgovarati. Mi smatramo da „Luka“ ne treba da ide u stečaj jer može da izmiri dugove. Zato tražimo da se poništi privatizacija i da država oživi lučku delatnost - kaže Obradović. Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da je uvođenje stečaja najbolje rešenje.Plan reorganizacije- Kad stečajni dužnik sam predloži reorganizaciju, to znači da planira da oživi delatnost. Ako je firma prezadužena, vrši se razduživanje tako što se smanjuje potraživanje svih poverilaca ili otpisom 10 odsto duga, ili se dug plaća ceo, ali u roku od nekoliko godina da se firma izvuče. U firmu se uvode novi organi upravljanja, a jedan deo imovine može se i prodati da bi se namirili poverioci - kaže Vasilić i dodaje da bi, u slučaju da bude dokazana umešanost Beka u mućke u vezi s vrednostima akcija prilikom privatizacije i da ona bude vraćena državi, država sprovodila plan reorganizacije.Vlasnik „Luke Beograd“ Milan Beko nije hteo da komentariše uvođenje prethodnog stečaja u njegovo preduzeće:- Sledeće nedelje ćemo podrobno objasniti detalje plana reorganizacije. Zasad je sve rečeno u saopštenju Privrednog suda.

Plan reorganizacije mora biti realanJelisaveta Vasilić naglašava da plan reorganizacije „Luke Beograd“ mora biti realan jer, u suprotnom, Odbor poverilaca neće glasati za njega.- Poverioci moraju da vide da postoji mogućnost ozdravljenja firme. Stečajni upravnik koji preuzima rukovođenje firmom umesto Milana Beka mora da proceni da li plan ima nedostatke i da traži da se oni isprave - objašnjava Vasilićeva i dodaje da je i za male akcionare ovo najbolje rešenje jer bi u slučaju bankrota imali male šanse da dobiju nešto novca.

Nije uveden stečajPrivremeni stečajni upravnik Gordana Despotović Roža kaže da kao privremeni stečajni upravnik nema odobrenje da daje izjave, ali tvrdi da u „Luku“ nije uveden stečaj, već predstečajni postupak radi usvajanja plana reorganizacije.

Šta se sve dešavalo♦ 2005. godine 40 odsto akcija „Luke Beograd“ prodato je firmi „Vorldfin“ iz Luksemburga, čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko, za 800 dinara po akciji. Kasnije je od malih akcionara preuzela još 53 odsto akcija tog preduzeća.♦ 2010. godine Savet za borbu protiv korupcije podneo je krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija „Luke Beograd“ državi naneli štetu od najmanje 21 milion.♦ 4. juna 2013. uhapšeno je osam osoba, među kojima i bivši ministar Predrag Bubalo, zbog sumnje da su državni paket akcija „Luke Beograd“ prodali po nižoj ceni od realne i time oštetili državu za više od 5,7 miliona evra.♦ „Luka Beograd“ nalazi se među 24 sporne privatizacije na koje je ukazala i Evropska unija i koje istražuje tužilaštvo u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track