TEŠKO BOLESNIMA: Operaciju srca mu zakazali za 2015.

Predugo čekanje na hirurške zahvate

TEŠKO BOLESNIMA: Operaciju srca mu zakazali za 2015.

Društvo -
Liste čekanja razlikuju se od bolnice do bolnice, a čak 18.518 pacijenata čeka na operaciju katarakte i ugradnju veštačkog sočiva

BEOGRAD - Teško onom ko se razboli.U aprilu prošle godine zakazali su mi operaciju katarakte za 26. mart ove godine, a onda su mi rekli da nema sočiva i da se ona odlaže, kaže za Kurir Željko Petrović iz Beograda, koji skoro godinu i po dana čeka operaciju katarakte u Kliničkom centru Srbije.Odlaganje- Nisu mogli da mi kažu ni približno kada ću doći na red jer su liste čekanja ogromne. Samo su rekli da je tender za nabavku sočiva u toku. Evo, sad je polovina avgusta, a meni operacija još nije urađena, niti me je ko zvao - kaže Petrović i dodaje da na levo oko 100 odsto ne vidi, dok na desno vidi 70 odsto.Iste muke kao on ima još 18.517 pacijenata u Srbiji koji čekaju na operaciju katarakte. Međutim, prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, prosečno čekanje na ovu operaciju u Srbiji je osam i po meseci. Prema njihovim podacima, u najgorem položaju su pacijenti koji čekaju na ortopedske operacije duže od devet meseci.Da se u pojedinim zdravstvenim ustanovama podaci drastično razlikuju od prosečnih, pokazuju podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji govore da se na Institutu za ortopediju „Banjica“ na ugradnju endoproteze kuka čeka godinu i tri meseca. Pacijent kome je operacija kuka zakazana 1. aprila ove godine novi kuk dobiće 5. jula 2014. godine.U Kliničkom centru Srbije pacijenti kojima su 17. jula ove godine zakazivane kardiohirurške operacije na red na operaciju doći će tek 23. juna 2015. Nema ni materijalaZoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, kaže da u manjim zdravstvenim ustanovama uopšte nema lista čekanja, dok se u referentnim ustanovama čeka dugo zbog specifičnosti operacija.- Najduža su čekanja na kardiološke, različite ortopedske operacije (kuk i koleno), kao i oftalmološke. Iako je mnogo pacijenata čekalo na operaciju katarakte usled nedostatka sočiva i materijala, taj problem je prevaziđen i sada se drastično smanjuju i vreme i broj pacijenata koji čekaju - kaže Savić i dodaje da je, osim nedostatka materijala i ogromnog broja pacijenata kojima su potrebne različite operacije, razlog predugog čekanja na operacije i mali broj obučenih lekara.

Više razloga za čekanje na operacijeRazlozi čekanja na operacije, kako kažu u Institutu „Batut“, razlikuju se od ustanove do ustanove.- Najčešće, ukupno posmatrano, radi se o nedostatku resursa, od ljudskih do medicinskih sredstava, ali i metodološkim nedostacima koji su u vezi sa samim formiranjem i upravljanjem listama čekanja, kao i o nedovoljnoj kontroli lista čekanja - kažu u „Batutu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track