BRUKA RFZO: Napravili haos zbog listi čekanja

Igraju se bolesnim ljudima

BRUKA RFZO: Napravili haos zbog listi čekanja

Društvo -
Fond prebacio pacijente iz drugih bolnica koji su na listi čekanja za operaciju srca u KCS, a pritom nikog nije obavestio

BEOGRAD - Bezobrazluk!Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) prebacio je pacijente koji su čekali na kardiohirurške operacije u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ na liste čekanja Kliničkog centra Srbije i IKVBV „Sremska Kamenica“, a da ih o tome uopšte nije obavestio, saznaje Kurir.Pošto je Kurir objavio podatak koji pokazuje da se u KCS pacijentima operacije srca zakazuju za 2015. godinu, reagovao je direktor KCS prof. dr Miljko Ristić i rekao da liste čekanja za operacije srca ne postoje, te da nijednom pacijentu u julu nisu zakazali operaciju srca za 23. jun 2015. Međutim, kad smo mu dostavili podatke s jedinstvene liste čekanja za kardiohirurške operacije koja je objavljena na sajtu RFZO, dr Ristić je kazao da KCS niko nije obavestio da su pacijenti IKVB „Dedinje“ prebačeni kod njih.- Na toj listi su sve pacijenti sa Instituta „Dedinje“, kojima je zakazivano unedogled i imali su rokove za operaciju u 2015. Fond ih je preusmerio u KCS i Institut u Sremskoj Kamenici, a da nas o tome niko nije obavestio. Mi nemamo pojma da su ti pacijenti kod nas jer imamo naše liste, koje se svakog meseca ažuriraju. Apsolutno je netačno da se u Kliničkom centru kardiohirurske operacije zakazuju za 2015. jer smo konačno uspeli da ukinemo liste čekanja - kaže dr Ristić i dodaje da KCS preuzima i pacijente sa Instituta „Dedinje“, koji pravi najveći zastoj u vršenju operacija.

Došlo je do zabuneAnđelka Radenković, izvršna direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, tvrdi da je RFZO u dnevnoj komunikaciji s referentnim zdravstvenim ustanovama, pa i s Kliničkim centrom Srbije, te da nisu zaboravili da ih obaveste o pacijentima koje su im prebacili iz drugih klinika.- Došlo je do zabune. Ako direktor Ristić ne zna da smo pacijente uputili u KCS, sestra koja na tim listama radi zna. Pacijent koji se 17. jula 2013. javio u neku zdravstvenu ustanovu gde mu je predočeno da će u toj zdravstvenoj ustanovi doći na red za operaciju 23. juna 2015. obavešten je da će biti preusmeren u KCS. On se još nije javio KCS i zato ne postoji podatak na listi čekanja kad će biti operisan u KCS - kaže Radenkovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track