Anita Balaž prva dobija srce i pluća
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

VELIKA AKCIJA KURIRA: Devojčica 10. septembra u Beču

Anita Balaž prva dobija srce i pluća

Društvo -
Posle posete austrijskog stručnjaka Andresa Cukermana odlučeno da mala Anita bude prva kojoj će srce i pluća biti presađeni na prestižnoj austrijskoj klinici

BEOGRAD - Aniti će konačno biti urađena transplantacija srca i pluća.Devojčica Anita Balaž (12) iz Erdevika 10. septembra putuje u Beč, gde će je doktori prvo pregledati, a onda joj presaditi srce i pluća. Ovo je odlučeno posle jučerašnje posete austrijskog stručnjaka za transplantaciju srca kod dece prof. dr Andresa Cukermana, kardiohirurga klinike AKH, koji je u bolnici u Tiršovoj pregledao dokumentaciju sve bolesne dece koja čekaju odlazak u kliniku AKH u Beču.Najsrećnija- Rekli su nam da idemo 10. septembra i svi smo presrećni. Mislim da sada niko nije srećniji od mene. Samo da se sve završi, baš sam umorna od svega ovoga - kaže Anita, koja boluje od restriktivne kardiomiopatije.Austrijski stručnjak je pregledao lekarsku dokumentaciju osmoro dece, razgovarao s njihovim roditeljima i poručio im da su deca dobro pripremljena i da je vrlo važno da transplantacije budu urađene ni prerano, ni prekasno, već da treba izabrati pravi momenat. Međutim, on nije želeo da precizira kad će koje dete odlaziti u Beč na kliniku.- O tome zaista ne bih govorio, to zavisi pre svega od toga da li će biti pronađen odgovarajući davalac - kaže Cukerman.On je još rekao i da je klinika AKH u Beču spremna da sa Srbijom što pre potpiše sporazum o saradnji koji bi omogućio da deca iz Srbije kojoj je neophodna transplantacija srca budu stavljena na listu te klinike i da budu tretirana kao i austrijski pacijenti.- Taj sporazum treba da potpišu klinika AKH iz Beča, Srbija i Evrotransplant, ali ne mogu da vam kažem kad će to biti urađeno - kaže Cukerman.Obuka kadrovaMinistarka zdravlja Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da je Srbija spremna da uloži sve što ima od finansija i da angažuje svoje najbolje stručnjake kako bi deca bila izlečena.- Smisao saradnje je da nam klinika AKH pomogne i da, kroz učešće naših stručnjaka koji će raditi zajedno s dr Cukermanom, obučimo naše kadrove - kaže ministarka.

Anastasija Matijević
Anastasija Matijević

Pripreme za odlazak u SADČetvorogodišnja Anastasija Matijević iz Erdevika, koja je trenutno na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, mnogo se bolje oseća.- Krvarenje joj je zaustavljena. Samo još malo da izdrži, i putujemo u Ameriku. Počeli smo da nabavljamo sve dokumente koji su nam potrebni za vizu. Još jednom želim da se zahvalimo svima koji su učestvovali u vašoj akciji i pomogli da se prikupi novac za našu malenu - kaže Anastasijina majka Milanka.

Treća u EvropiDečji kardiolog Cukerman kaže da je klinika AKH u Beču treća u Evropi po broju obavljenih presađivanja srca.- Na našoj klinici godišnje se uradi od 45 do 50 transplantacija - kaže dr Cukerman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track