Alkoholizam najopasniji po zdravlje Srba

Zavisnost od pića sve veći problem

Alkoholizam najopasniji po zdravlje Srba

Društvo -
Nema dana da neko pijan ne završi na Klinici za toksikologiju VMA. Srbi piju više od Evropljana. Prekomerno opijanje dovodi do smrti svakog sedmog muškarca u Evropi

BEOGRAD - Malo smo, hik, više popili, hik.Nema dana da bar jednog građanina Srbije ne dovezu pijanog na Kliniku za toksikologiju Vojnomedicinske akademije, a stanje je nepromenjeno već godinama.Ovo je za Kurir juče rekao potpukovnik dr Miodrag Jovanović iz Centra za kontrolu trovanja, nakon što su objavljeni podaci Svetske zdravstvene organizacije koji ukazuju da je Srbija jedna od vodećih zemalja kad je reč o alkoholizmu.Opasno po životNaime, prekomerna potrošnja alkohola u Evropi dovodi do smrti svakog sedmog muškarca uzrasta od 15 do 64 godine i do smrti svake 13. žene, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Ono što je zabrinjavajuće je to što se u Srbiji u proseku popije više nego u Evropskoj uniji.- Ljudi u Evropskoj uniji popiju 10,2 litra alkohola godišnje, dok je prosek u Srbiji čak i veći, 11 litara po stanovniku - prenosi regionalni portal SETimes.Mladi pijuDr Jovanović kaže da u je u Srbiji alkoholizam postao ozbiljan problem.- Godišnje zbrinemo čak 2.100 ljudi, među kojima je mnogo onih koji su hronični alkoholičari. Većina koja dođe je bez svesti, a mahom je reč o mlađim ljudima - kaže Jovanović.On dodaje da alkohol uništava čovekov organizam.- Alkohol može biti poguban po zdravlje. Prvo što strada je jetra, pa bubrezi i srce. Pokazalo se da alkohol može da dovede i do takozvane kardiomiopatije - kaže Jovanović.Loša slikaPored Srbije, alkoholizam je zastupljen u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tokom 2012, u Hrvatskoj je zabeležena ukupno 7.541 hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja usled preterane upotrebe alkohola. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da prosečna odrasla osoba u BiH popije 9,6 litara alkohola godišnje, ali procena domaćih zvaničnika je mnogo viša, 40 litara godišnje. Za razliku od ovih zemalja, u Makedoniji se leči samo jedna desetina alkoholičara.Poslednje istraživanje, koje je obavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ o potrošnji alkohola među mladima, pokazuje da čak 25 odsto učenika srednjih škola redovno konzumira alkohol.

Jelena Manojlović: Dostupan svimaJelena Manojlović iz SOS centra za lečenje bolesti zavisnosti kaže za Kurir da u današnje vreme osobe rano počinju da piju.- Alkohol je sve dostupniji i to je glavni problem, jer je u Srbiji normalno da u svakoj prilici popijemo po čašicu. Nažalost, to se ne završi na jednoj čašici, a najgore od svega je što pređe u naviku. Alkoholizam nosi niz psiholoških i socijalnih problema, a kao bolest zavisnosti prepoznaje se tek u zrelim godinama, negde oko četrdesete - kaže Manojlovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track