GLUPOST GODINE: Polažu malu maturu koja se ne boduje!
Foto: Tanjug

Za Riplija

GLUPOST GODINE: Polažu malu maturu koja se ne boduje!

Društvo -
Oko 1.200 đaka koji zbog bolesti nisu mogli u junu da polažu malu maturu, danas i sutra će naknadno polagati testove, ali se rezultati neće bodovati prilikom upisa u srednje škole

BEOGRAD - Oko 1.200 đaka koji su završili osmi razred, a zbog bolesti nisu mogli u junu da polažu malu maturu, danas i sutra će naknadno polagati testove iz srpskog jezika i matematematike, a izlazak na završni ispit je samo formalnost pošto se rezultai neće bodovati prilikom upisa u srednje škole.

Bodovaće se jedino uspeh postignut u osnovnoj školi, pošto su zog krađe testova rezultaiti završnog ispita u prethodnom roku poništeni. Iz Ministarstva prosvete stiglo je objašnjenje da su po zakonu svi osmaci dužni da polažu malu maturu, jer je to uslov da dobiju diplomu o završenoj osnovnoj školi.

Đaci će polagati testove od 10 do 12 sati, ali ne u matičnim, već u onim osnovnim školama koje su odredile školske uprave, u zavisnosti od broja đaka. Pri upisu u srednje škole bodovaće se uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu, a prilikom popunjavanja liste želja osmaci mogu da navedu sve škole i obrazovne profile, a ne samo one u kojima je ostalo slobodnih mesta.

Međutim, za upis željenog profila moraće da imaju najmanje onoliko bodova koliko i poslednji primljeni đak u prethodnom upisnom roku. Ministarstvo prosvete preciziralo je da će samo đaci koji imaju potvrde lekarske okružne komisije da zbog zdravstvenog stanja nisu mogli da polažu malu maturu, moći da se upišu u škole preko broja utvrđenog konkursom.

Đaci koje je bolest sprečila da polažu ispit u junu, moći će da se prijave za škole koje su mogli i tada da upišu, prema broju bodova, a moći će i da idu u odeljenja u kojima već postoji maksimalnih 30 učenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track