PROTEST PAORA: Traktorima opkolili Čedinu Fidelinku!

Nezadovoljni u Južnom Banatu i Sremu

PROTEST PAORA: Traktorima opkolili Čedinu Fidelinku!

Društvo -
Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cenama pšenice i kukuruza, a najviše ih "žulja" otkupna cena suncokreta koja još nije poznata
1 / 7

PANČEVO, ZRENJANIN - Kolonu nezadovoljnih poljoprivrednika koji su jutros krenuli ka Beogradu iz Vojvodine, danas oko podneva zaustavila je policija ispred raskrsnice "Gran eksporta" , na novom pančevačkom putu.

Predsednik udruženja "Pančevački ratari" Jovan Negovan rekao je da je policija ispred raskrsnice, kod pumpe OMV-a, zaustavila kolonu od nekoliko desetina traktora."Za sada čekamo dalji razvoj događaja", rekao je on. Traktori su parkirani sa strane, pa se saobraćaj dovija nesmetano. Prisutne su i brojne policijske snage.

Naime, na ulazu u Pančevo iz pravca Vršca, nešto posle 10 sati policija zaustavila kolonu od nekoliko desetina traktora nezadovoljnih poljoprivrednika iz Pančeva, Alibunara i Vršca koji su krenuli u protestnu vožnju ka Beogradu i Pančevu dok su poljoprivrednici iz Zrenjanina blokirali traktorima ulaze Fabrike ulja "Dijamant". Poljoprivrednici iz opštine Vršac blokirali su centar tog grada sa oko 200 traktora, nezadovoljni otkupnim cenama kukuruza i suncokreta koje su, kažu, prepolovljene u odnosu na prošlu godinu

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Južnog Banata i Srema formulisali su pet zahteva koje će, kako su najavili, predati u Vladi Srbije, i danas su, zbog toga, "mirnom protesnom vožnjom" krenuli ka Beogradu. Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cenama pšenice i kukuruza, a najviše ih "žulja" otkupna cena suncokreta, koja, kako tvrde, iznosi "nula", jer još nije poznata, a berba te kulture je uveliko počela.

Nezadovoljni najavljenom otkupnom cenom suncokreta, ratari iz Zrenjanina i okolnih banatskih sela protestuju danas ispred Fabrike ulja "Dijamant", gde su traktorima blokirali ulaze ispred dve kapije za prijem roda, u očekivanju pregovora sa rukovodstvom te fabrike ulja, najveće na Balkanu.

Predsednik Udruženja zemljoradnika Zrenjanina Ognjen Rackov rekao je da se ispred "Dijamanta" nalazi 150 do 200 traktora, ali da nezadovoljni ratari nisu sprečili predaju suncokreta za desetak kamiona koji su se tu zatekli da bi predali suncokret.

Rackov kaže da su juče obavljeni nezvanični razgovori sa generalnom direktorkom "Dijamanta" Slavicom Kešelj i njenim saradnicima koji su proizvođačima saopštili da je tržišna cena kilograma suncokreta 26 dinara sa porezom na dodatnu vrednost. "Sa takvom cenom mi ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje, a očekujemo nastavak pregovora i cenu od 40 dinara", rekao je ackov. On najavljuje da će protest biti nastavljen do ispunjenja zahteva koje su predali "Dijamantu".

Rackov je saopštio da su se poljoprivrednici sa istim zahtevima okupili i ispred Fabrike ulja "Banat" u Novoj Crnji. Mile Zarin, koji je na protest stigao iz pograničnog sela Jaša Tomić izjavio je da protestuje zbog najavljene niske otkupne cene suncokreta, kao i zbog loše agrarne politike."Kažu nam da tržište određuje cene, pa što su onda prošle godine zabranili izvoz suncokreta", pita se Zarin i najavljuje da iduće godine neće sejati suncokret.

Direktor marketinga i razvoja "Dijamanta" Vladimir Milović izjavio je da će u vezi zahteva banatskih ratara "Dijamant" kasnije izdati zvanično saopštenje.

Saobraćaj na putu od Zrenjanina prema Srpskoj Crnji i Vršcu na raskrsnici kod "Dijamanta" reguliše saobraćajna policija i do sada nije bilo nikakvih incidenata, izuzme li se dolazak traktora iz Perleza i Jaše Tomić pred ulaz u poslovnu zgradu Fabrike, pored zvaničnog obezbeđenja.

Antonić je povodom najave nekoliko udruženja poljoprivrednika da će danas u znak protesta traktorima doći u Beograd pred vladu, precizirao da je na putu oko 220 traktora, ali naznačio da nijedna saobraćajnica nije blokirana.Prema njegovim rečima svega na par mesta se vozila propuštaju naizmenično, a razlog tome je uzak put te poljoprivredne mašine i druga vozila ne mogu da se mimoiđu.

On je ponovio da prilaz ka Pančevu nije blokiran, kao ni ka Beogradu, da se traktori nalaze sa desne strane prilaznog puta Pančevu ili jednim delom van puta.

Protest poljoprivrednika ispred Fidelinke u Subotici

Poljoprivredni proizvođači, okupljeni oko Udruženja poljoprivrednika Subotica, protestnom vožnjom kod kompanije „Fidelinka” u Subotici, koja je inače u vlasništvu porodice narodnog poslanika i lidera LDP Čedomira Jovanovića, izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog otkupnih cena pšenice, kukuruza i suncokreta.

Tridesetak poljoprivrednika s traktorima je parkirano ispred ove kompanije, ulaz u kompaniju nije blokiran, a s vremena na vreme se organizuju protestne vožnje traktorima oko same kompanije. Na licu mesta su i pripadnici saobraćajne policije koji regulišu saobraćaj u ovom delu grada, gde se, pored Fidelinke, nalazi još nekoliko kompanija.

Kako je novinarima izjavio predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Kiš, poljoprivrednici ovim žele da ukažu na „mnoge probleme u poljoprivredi”.„Ne možemo prihvatiti da radimo na svoju štetu, da cene ne mogu pokriti troškove ulaganja. Prerađivači i Vlada moraju stvoriti ambijent u kojem mi možemo funkcionisati. Mi prihvatamo tržište, ali tražimo da cene budu kao u okruženju, jer su kod nas ispod tog nivoa” - rekao je Kiš novinarima.

On je dodao da poljoprivrednici ovim potezom skreću pažnju da oni „ovako više ne mogu”.„Ne preostaje nam ništa drugo, nego da protesnom vožnjom ispred Fidelinke, koja je sinonim skladištenja i otkupa žitarica, ovaj put prođemo ne sa teretom žita suncokreta i kukuruza, već sa teretom naših problema. Da skrenemo pažnju da ovako više ne može, i da nas ozbiljno shvate svi u Republici Srbiji” - rekao je Kiš.

Ukoliko se to ne desi, odnosno ukoliko njih i njihove kolege koje su bliže Beogradu „niko ne shvati ozbiljno”, Kiš kaže da im „ne preostaje ništa drugo” nego da krenu ka Beogradu, kako bi na taj način radikalizovali izražavanje nezadovoljstva.„Ne nameravamo ništa blokirati, nikome smetati. Očekujemo svakog sata sve više traktora u saobraćaju. Svi se krećemo, nikog ne sprečavamo u obavljanju posla, a onima koji će na taj način biti usporeni mi se izvinjavamo” - rekao je Kiš.On je dodao da za sada nisu nigde naišli na „partnere za razgovor”.

Kiš se osvrnuo i na imenovanje novog ministra poljoprivrede, izrazivši očekivanje da će on biti efikasniji, imati bolju komunikaciju s poljoprivrednicima, odnosno „da ne bude u funkciji prerađivača i pojedinih centara moći”.Poljoprivrednici su i dalje ispred Fidelinke i čekaju razvoj situacije na protestima u drugim gradovima, na osnovu čega će odlučivati o daljim koracima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track