Ljajić: Država ne određuje otkupne cene
Foto: Beta

Isplaćene sve subvencije

Ljajić: Država ne određuje otkupne cene

Društvo -
Vlada je ispunila 95 dosto obaveza prema ratarima, isplaćene su gotovo sve subvencije, ali mi ne možemo nikoga da nateramo da im podigne cenu, to nije posao države, podsetio je ministar

BEOGRAD - Ministar trgovine Rasim Ljajić ponovio je danas da država ne određuje cene i da ne može nikoga da natera da poveća otkupne cene poljoprivrednih kultura, o čemu je obavestio i poljoprivrednike koji protestuju.

"Vlada je ispunila 95 dosto obaveza prema ratarima, isplaćene su gotovo sve subvencije, ali mi ne možemo nikoga da nateramo da im podigne cenu, to nije posao države", kazao je Ljajić.On je naveo da su prošlogodišnje cene bile više zbog suše i da su ovogodišnje cene rezultat tržišta.

"Ko sad može da utiče na bilo koga, ako hoćemo da poštujemo pravila tržišne utakmice, to nije posao države", naglasio je resorni ministar.Ljajić kaže i da je nezadovoljnim poljoprivrednicima, s kojima je juče razgovarao više od dva sata, rekao da blokada i protesti nisu rešenje problema i da na taj način prave veću štetu nego korist.Nezadovoljni ratari iz Južnog Banata i Srema, od srede protestuju povremeno blokirajući put kod Pančeva, kao i uljare "Dijamant" i Banat", tražeći, prventsveno, otkupnu cenu sunocokreta od 45 dinara po kilogramu, umesto ponuđenih 24.

Traže, takođe, da Vlada Srbije preduzme interventne mere za razbijanje kartela koji dogovaraju otkupne cene suncokreta, kao i da sankcioniše monopoliste na tržištu. Poljoprivrednici traže i povećanje otkupne količine pšenice za robne rezerve na ukupno 200.000 tona, po ceni od 20 dinara za kilogram.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track