OPREZ: Opasnost preti od lekova sa pijačnih tezgi!

Crno tržište

OPREZ: Opasnost preti od lekova sa pijačnih tezgi!

Društvo -
Takvi lekovi se nabavljaju preko ilegalnih lanaca distribucije, prva opasnost je da pacijent unese u organizam neku toksičnu supstancu

BEOGRAD - Lekovi za srce, pluća, preparati za jačanje imuniteta, za potenciju i mršavljenje - deo su palete medikamenata koji se prodaju na crno. Oglasi, pijačne i internet tezge sve su češća mesta na kojima građani dolaze do njih.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović kaže da ako se takvi lekovi nabavljaju preko ilegalnih lanaca distribucije, prva opasnost je da pacijent unese u organizam neku toksičnu supstancu.

Jaćović ističe da je bilo je slučajeva krede i praha, dodajući da ako i postoji aktivna supstanca ona postoji u smanjenoj koncentraciji. Na taj način zavarava i terapeuta i pacijenta, kaže Jaćović.Kako je nedavno rekao, svaki deseti lek na domaćem tržištu falsifikat.

Prema njegovim rečima, to su pokazale referentne institucije u svetu, pre svega Svetska zdravstvena organizacija.

SZO ima podatke da je to taj odnos. To se isključivo odnosi na širu upotrebu lekova, a ne na legalnu distribuciju. Kada je legalna distribucija u pitanju, tu nema takvih problema, objašnjava Jaćović.

Ističe da Agencija, kako bi sprečila zloupotrebe, intenzivno sarađuje sa nadležnim institucijama - inspekcijom Ministarstva zdravlja, carinom, tužilaštvom.

"U okviru Agencije postoji pi-ar služba koja radi svoj posao adekvatno, gde apelujemo na sve građane da ne koriste te falsifikovane lekove", navodi Jaćović.

Saša Jaćović kaže da u okviru Agencije postoji Nacionalna laboratorija koja pored drugih zadataka utvrđuje, po tačno definisanoj proceduri, da li je neki lek falsifikat.

"Procedure traju u zavisnosti od uzorka, ali mi na osnovu toga izdajemo rešenje i uputstvo nadležnima da li se radi o falsifikatu", navodi Jaćović.Na pitanje zašto se prilikom registracije medikamenata probijaju zakonski rokovi od 210 dana, Jaćović kaže da je kvalitet na prvom mestu, pa u pojedinim slučajevima procedura traje duže.

"Naši eksperti detaljno obrađuju tu dokumentaciju", dodaje Jaćović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track