Evo kako da prepoznate pravo maslinovo ulje! Proizvođač sa sajma u Sremskoj Mitrovici otkrio tajni test svim ljubiteljima ove namirnice!
Odgovor na pitanje kako da prepoznamo pravo maslinovo ulje pronašli smo na jednom agrosajmu u Sremskoj Mitrovici.
To je za Kurir televiziju objasnio proizvođač koji je došao iz Dalmacije i predstavio svoj domaći proizvod.
- Ulje se treba staviti u frižider i ono mora da se kristalizuje. Mora da bude kao med kada se kristalizuje, to znači da je pravo. To je jedan od parametara, prosto. Inače kažu med i ulje da se najviše klasifikuju.
Ulje smo degustirali i zaista i sami uočili razliku. Proizvođač i njegova supruga su česti gosti u gradu na Savi, a već imaju i svoje stalne kupce.
- Naše su masline, nalaze se maslinici u Dalmaciji, Skradin, slapovi Krke. Znači imamo 200 stabala koje su stare čak i po 200 godina i to je stara autohtona sorta, to je oblica maslina, jedan deo krvavice i naše ulje ima taj voćkasti ukus. Ulje je hladno ceđeno, ulje se nosi u uljaru gde ide na centrifugu i zato je hladno ceđeno. Tako da je proces automatizovan i vrlo bitno gde se ulje cedi. Zbog kvaliteta. Jer uljare su savremene, to je baš savremena uljara gde to mi vodimo.
Mali proizvođači čuvaju ono najvrednije, autentičnost, kvalitet i duh domaće tradicije.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs