PATRIJARH IRINEJ U UN: Mir ne znači samo odsustvo rata
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Poglavar SPC u Njujorku

PATRIJARH IRINEJ U UN: Mir ne znači samo odsustvo rata

Društvo -
Zato u pravoslavnom hrišćanstvu i u hrišćanstvu uopšte mir ne znači samo odsustvo rata nego, prvenstveno, prisustvo duhovnih kvaliteta - rekao je između ostalog poglavar SPC

NJUJOR- Poglavar Srpske pravoslavne crkve(SPC) patrijarh Irinej poručio je u Ujedinjenim nacijama(UN) da je srpski narod na Kosovu, u svojoj duhovnoj i državnoj kolevci, lišen prava na život dostojan čoveka i pozvao sve da se usrdno mole za mir u svetu i delaju kako bi se stvorili uslovi da mir prevagne nad ratom, a dijalog nad diktatom sile.

Dolazim, i svedočim, iz jednog od onih nesrećnih, nikako malobrojnih delova sveta kojima su nestabilnost, sukobi i ratovi kroz istoriju, sve do našega vremena, često bili stanje u kome se strada, gine i preživljava, ali s kojim se čovek i narod nikada ne mogu pomiriti niti se mogu na njega privići, rekao je patrijarh Irinej na Visokom forumu o kulturi mira u Ujedinjenim nacijama, prenosi Informativna služba SPC.

Dozvolite mi, stoga, rekao je patrijarh Irinej, da podelim s vama iskustvo svoje Crkve i svoga naroda.

To je narod koji su zadesile mnoge nesreće, narod koji je na Kosovu, u svojoj duhovnoj i državnoj kolevci, lišen prava na život dostojan čoveka, a ne retko i na sâm život, naglasio je patijarh Irinej.

Ali, kaže patrijarh Irinej, to je i narod koji svoj pogled i nadu upravlja ka budućnosti, odlučan da se svim silama uključi u zajednički svetski projekat stvaranja pretpostavki za pravedan i trajan mir među ljudima, narodima i državama.

Zajednički cilj nam mora biti da mir u svetu bude održiv i trajan, rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, to, s obzirom na pouke prošlosti i iskušenja sadašnjosti, izgleda kao dalek i teško ostvariv cilj, ali to je, napominje, jedini put koji vodi opstanku čovečanstva.

Preduslov da se tom dalekom cilju počnemo približavati jeste da se svi, bez obzira na verske, etničke, kulturne i političke pripadnosti i razlike, - svako u okviru svojih moći, nadležnosti i dužnosti, - dosledno i bez primene dvostrukih merila, zalažemo za poštovanje načela ravnopravnosti i pravičnosti u međunarodnim odnosima, poručio je poglavar SPC.

Trajnost mira je neodvojiva od njegove pravednosti. dodao je patrijarh Irinej.

On pod tim podrazumeva pravednost koju će svi i svako takvom osećati i koja nikome neće biti nametana delimičnim, selektivnim i tendencioznim "istinama", posredovanim i nametanim upotrebom sile ili pak moćnim sredstvima savremene propagande.

Poglavar SPC je podsetio da tokom proteklih decenija, a pogotovu u novije vreme, nije bilo govornika koji bi se mogao radovati tome da se sa ove ugledne govornice političkim predstavnicima čovečanstva obraća u uslovima opštega mira.

I danas, dok govorimo o kulturi mira, u pojedinim delovima sveta besne ratni vetrovi i bukte manji i veći ratni požari. I danas sila ide protiv prava i pravde, a maska altruizma prikriva sebične interese, naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh je prisutne pozdravio uobičajenim biblijskim pozdravom Mir vama, koji se u bogosluženju Pravoslavne Crkve često javlja u prošrenom ogluku Mir svima.

Mi, rekao je patrijarh Irinej, verujemo u Boga mira i ljubavi, dobrote i praštanja.

Zato u pravoslavnom hrišćanstvu i u hrišćanstvu uopšte mir ne znači samo odsustvo rata nego, prvenstveno, prisustvo duhovnih kvaliteta - prihvatanja i poštovanja drugih i drugačijih, njihove slobode i dostojanstva, njihovog bogodanog i prirodnog prava na sva dobra koja inače i sebi želimo, rekao je poglavar SPC.

Ako se, istakao je, nadahnjujemo takvom duhovnošću, mir će biti moguć za čitavo čovečanstvo.

Bez takve duhovnosti - rat je neizbežan čak i kada bi na zemlji živela samo dva ljudska bića, i to dva rođena brata, kao nekad biblijski Kain i Avelj, rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je naglasio činjenicu da mir predstavlja ideal, a miroljubivost vrlinu i u vrednosnom sistemu drugih velikih svetskih religija i duhovnih tradicija.

Prema njegovim rečima, da bi se u svetu trajno ukorenila kultura mira potrebno je predano raditi na vaspitavanju ljudi za mir, u čemu se Crkve i verske zajednice, po prirodi svoje misije, moraju organizovano i dosledno angažovati.

Patrijarh Irinej podseća da Crkve i verske zajednice ne mogu same, bez podrške i bez sadejstva sa ostalim činiocima društvenih i istorijskih procesa, doneti istinski preokret.

U uslovima izolacije, a pogotovu u uslovima marginalizacije u određenim društvima, one nisu u stanju da čovečanstvo povedu ka predelima opštega mira, rekao je patrijarh Irinej, navodeći i da u međunarodnim odnosima preovlađuje obezdušeni pragmatizam.

Neke Crkve i verske zajednice su, štaviše, bivale i u iskušenju da se povedu za logikom ideološke jednostranosti i političke moći, a to je ustvari nespojivo sa njihovim poslanjem, poručio je poglavara SPC patrijarh Irinej u obraćanju u UN.

Na inicijativu Predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića održan je Visoki forum o kulturi mira, na kome je jedan od učesnika bio i patriharh Irinej.

Skupu su se obratili i predsednik Islamske zajednice Severne amerike Sajid Sijid, kao i rabin Eli Abadi.

Takođe se navodi da je to bila prilika da o ovoj temi iznesu mišljenje politički i verski lideri kao i nevladine organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track