Ove namirnice su glavni krivci za trovanje leti: 2 su posebno opasne, a svi ih koristimo! Oglasila se struka posle masovnog trovanja na slavi
Jaja, meso, mlečni proizvodi i sladoled najčešći su uzroci trovanja u letnjim mesecima!
Masovno trovanje hranom koje se u subotu desilo na seoskoj slavi Ilindan u Pavlovcu kod Vranja izazvalo je zabrinutost u javnosti. Čak dvadesetoro ljudi, među kojima je bilo i dece, javilo se lekarima sa simptomima trovanja i zatražilo hitnu medicinsku pomoć, dok je troje pacijenata zadržano na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Vranju, potvrdili su iz Službe urgentne medicine.
Iako zvanični uzrok trovanja nije potvrđen, smatra se da su to jaja ili pečenje. Stručnjaci upozoravaju da hrana životinjskog porekla poput mesa, jaja, ali i mlečni proizvodi, pavlaka, majonez i sladoled, tokom leta postaju idealno tle za razvoj bakterija koje mogu izazvati ozbiljno trovanje nakon konzumacije!
Trovanje jajima
- Iako termička obrada uništava većinu patogena, trovanje nakon unosa kuvanih jaja je moguće. Najčešći uzrok je unakrsna kontaminacija nakon kuvanja, do koje dolazi kad se jaja seku ili obrađuju na površinama koje su prethodno bile u kontaktu sa sirovim mesom, neopranim rukama ili kontaminiranim priborom. Kuvana jaja često ulaze u sastav složenih jela, salata, namaza i predjela, koja se, ukoliko se nakon pripreme ostave na sobnoj temperaturi duže od dva sata, naročito leti, mogu pretvoriti u pogodno tle za razmnožavanje bakterija kao što su salmonela, zlatni stafilokok i slično - kaže za Kurir prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu, i naglašava da u takvim uslovima čak i mali broj bakterija brzo dostiže infektivnu dozu:
- Rizik postoji i kad su jaja meko kuvana ili kad žumance ostane polusirovo. Takođe, određene bakterije mogu proizvoditi toksine koji su otporni na termičku obradu, pa čak i skuvana hrana može biti opasna ako je prethodno kontaminirana. Budući da skupovi na otvorenom često podrazumevaju da hrana duže vreme stoji bez hlađenja, naročito leti, kada visoke temperature pogoduju njenom brzom kvarenju, rizik od trovanja je znatno veći.
Ukoliko je trovanje posledica unosa pečenog mesa, takođe postoji mogućnost da ono nije bilo ravnomerno ili dovoljno termički obrađeno, naročito unutrašnji delovi, gde temperatura nije dostigla nivo potreban za uništavanje bakterija.
Simptomi trovanja hranom
- mučnina
- povraćanje
- dijareja
- grčevi u stomaku
- povišena temperatura
- opšta slabost i malaksalost
- Kontaminacija mesa može nastupiti i nakon pečenja, ako se gotov proizvod reže ili skladišti na nečistim površinama ili se ostavi da stoji na toplom.
Kako čuvati hranu preko leta
- Brzo kvarljive namirnice čuvati na temperaturi ispod pet stepeni
- Ne ostavljati kuvanu hranu van frižidera duže od dva sata ili sat ako je više od 30 stepeni
- Obratiti pažnju na majonez i jela sa sirovim jajima i čuvati ih na temperaturi nižoj od četiri stepena
Struka zato upozorava da bi pre konzumacije trebalo dobro proveriti rok trajanja i izbegavati hranu s promenjenim mirisom, ukusom ili izgledom.