Najnovije vesti

Stanković:Nema paralele sa severom KIM, novi popis 2014.

Stanković:Nema paralele sa severom KIM, novi popis 2014.

Društvo
Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije najavio da će na području Preševa, Bujanovca i Medveđe dogodine biti sproveden vanredni popis stanovništva

BEOGRAD - Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković izjavio je da ne postoji nijedan gorući problem koji bi mogao da izazove veće nezadovoljstvo na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe i da nema nikakve paralele sa severom Kosova i Metohije.

On je najavio da će na području Preševa, Bujanovca i Medveđe dogodine biti sproveden vanredni popis stanovništva, kao i seriju razgovora kako bi, posle 12 godina, doneli konačne mere da se zahtevi Albanaca stave u okvire Ustava, zakona Srbije i međunarodnih konvencija.

Zato se pre dva dana sastao s albanskim liderima i 24 ambasadora OEBS-a.

"Ambasador iz Nemačke pitao je o bezbednosnim strukturama. Izneli smo podatak da je samo lane uhvaćeno 11.500 azilanata iz arapskih zemalja koji su se kretali prema zapadnoj Evropi. Rekli smo da je to jedan od puteva transporta droge, oružja i belog roblja, a da je zahvaljujući bezbednosnim strukturama situacija znatno bolja. Međutim, rekli smo i da prihvatamo da se utvrdi - da li bezbednosne strukture maltretiraju lokalno stanovništvo", rekao je Stanković .

"Postavio sam pitanje - koliko je Albanaca u policijskim strukturama Preševa? I sami su izneli podatke da je Albanac načelnik policijske uprave i komandir policijske stanice, a više od 55 odsto Albanaca ima u policiji. To je deo dogovora koji je Vlada Srbije ispunila", naglasio je on.

Stanković je objasnio da zbog obaveza oko rekonstrukcije vlade i pregovora u Briselu, premijer nije mogao da primi predstavnike Albanaca do 15. jula, ali su zato razgovarali sa prvim potpredsednikom, a sada je plan da ih premijer primi do 1. oktobra.

Na pitanje da li se ponovo čuo zahtev da Albanci na jugu države dobiju ista prava kao Srbi na severu KiM, Stanković e odgovorio da nema nikakvih paralela kada je reč o severu KiM i ove tri opštine.

On je rekao da je popisano svega 5.500 Albanaca, što se odrazilo i na visinu pomoći koja sleduje nerazvijenim opštinama, a Nacionalni savet Albanaca dobio je tri miliona dinara manje.

"Mi ćemo razgovore obavljati na nivou države. A, naša je inicijativa da predstavnici međunarodne zajednici budu upoznati sa rezulatima. Jer, i sad su neki učesnici u diskusiji iznosili netačne podatke", kazao je Stanković.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...