Slušaj vest

Domaćini koji u okviru zimnice pripremaju domaći kiseli kupus, o njemu misle već u maju, kada se u tople leje seje seme kupusa, takozvanog kačara.

Kada rasad dostigne dovoljnu visinu, iz plastenika se iznosi na njivu i sadi tokom jula, nakon toga se poliva svako veče. Kupus koji je nikao oko Đurđevdana, poslednjih dana oktobra stigao je na pijace, a odatle u domove gde se slaže u buriće ili kace.

Vera Anđelić
Vera Anđelić Foto: Kurir Televizija

 - Ja kupus ostavljam zdrav i neprskan. I slažem ga kako je rastao i posle toga ga nalivam odom i solom. I pritiskam ga pozadi i sa nekim tvrdim predmetom da obgrezne voda. Ja na sto kila kupusa stavljam četiri kilograma soli. Nije to mnogo. Sol drži kupus i mora da bude dobro slan - kaže Vera Anđelić, domaćica iz Ostre.

Da bi se kupus održao do proleća, mora se voditi računa o mnogim drugim pojedinostima, a naročito o tome gde će kaca s kupusom stajati. Obično su to hladni podrumi u kojima se čuva i ostala zimnica. Kameni zidovi omogućavaju ujednačenu temperaturu neophodnu za proces fermentacije, a ujedno sprečavaju smrzavanje u prostoriji na kojoj je prozor zbog podrumskog provetravanja otvoren 365 dana u godini. Važno je znati i koja vrsta kupusa se može kiseliti, jer nije svaki kupus za te namene.

Kupus
Kupus Foto: Kurir Televizija

 - Sto kila kupusa uvek stavimo kupusa za zimu. Za našu porodicu je dovoljno. Koristimo starinsku sorta kupusa. Ja ga proizvodim. Ja ga sadim - kaže Anđelić.

Pored takozvanog golubarca koji je karakteristično bledoljubičaste boje, za kiseljenje se koristi i srpski melez. Obe sorte su domaće, autohtone. I za kilogram jedne ili druge vrste ovih dana u Čačku treba izdvojiti od 70 do 80 dinara po kilogramu. Inače kupus se može naći i za 30, ali je reč o hibridnim sortama.

Evo kako pravilno pripremiti kiseli kupus, da bi trajao čitave zime! Domaćica iz Ostre otkrila tajnu zimnice: jedan sastojak je ključan! Izvor: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 9 za korisnike SBB EON, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Njima se zimnica nikako ne preporučuje! Cene na pijacama šokirale mnoge građane - Stručnjak za ishranu otkriva najveće benefite ove hrane Izvor: Kurir televizija