RUSI DOLAZE: Vernici iz Moskve krenuli na litiju za spas Srba!
Foto: Tanjug

Srpsko-rusko prijateljstvo

RUSI DOLAZE: Vernici iz Moskve krenuli na litiju za spas Srba!

Društvo -
Velika litija u čast 900 godina dinastije Nemanjića treba da se održi od 21. septembra do 14. oktobra. U litiji će učestvovati sveštenstvo i vernici iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Srbije

MOSKVA - Grupa od dvadeset ruskih vernika krenula je iz Moskve na put preko Ukrajine i Rumunije, da bi na vreme stigla u Srbiju na veliku litiju koja treba da se održi od 21. septembra do 14. oktobra, a organizuje se za srpsko-rusko jedinstvo i u čast 900 godina dinastije Nemanjića. Organizatori, Pravoslavni patriotski pokret za rusko-srpsko jedinstvo, kao i komitet iz Srbije, ističu da je litija kroz Srbiju odgovor na više puta ponovljene srpske molbe i apele da je životno potrebno prisustvo ruskih pravoslavnih vernika, a posebno na području Kosova i Metohije.

Organizatori kažu da će litija proći kroz celu Srbiju, uključujući srpske enklave na Kosmetu, da bi, kako kažu, duhovno podržali slovensku braću koja se nalazi pod jarmom antihristovih sila. U litiji će učestvovati sveštenstvo i vernici iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Srbije, koje će se kretati sa molitvom da pravoslavni slovenski narodi budi jedinstveni u borbi sa zlom. Blagoslov za to su dobili od visokih crkvenih velikodostojnika, poput brojnih arhimandrita ruskih manastira, kao i od srpskih vladika.Višenedeljna svečana povorka će posetiti srpske manastire koji su povezani sa Prepodobnim Simeonom Mirotočivim i njegovim sinom Svetim Savom, a završiće se na Kosovu i Metohiji, gde će tamošnjim Srbima na poklon biti uručena kopija ikone Presvete Trojice čuvenog Andreja Rubljova, i to kao duhovni poziv na jedinstvo pravoslavnih naroda. Organizatori ove srpsko-ruske litije se u svom pozivu na učešće pozivaju na ruskog cara Nikolaja, koga navode kao primer kako se pokazuje ljubav prema bližnjima, s obzirom na to da je on odlučno stao u zaštitu pravoslavnih Srba u jeku Prvog svetskog rata, jer je po njegovoj naredbi u Srbiju bilo upućeno 10.000 boraca, a sa njegovim ličnim novcem su se u Srbiji gradile vojne bolnice.Ruski hodočasnici koji ovih dana treba da pristignu na litiju, dolaze isključivo sa najboljim namerama, da u miru obeleže veliki jubilej 900 godina dinastije Nemanjića, te da po njihovom sopstvenom dubokom uverenju - učvrste pravoslavlje na oskrnavljenoj i izdatoj zemlji."Teško je reći da li će samo jedna ovakva humana akcija uspeti da ispuni svoj plemeniti cilj, ako se uzme u obzir da je prećutno zaokruživanje albanske kvazidržavnosti na Kosmetu i potiskivanje pravoslavlja uzelo velikog maha, ali svakako da će ova rusko-srpska litija predstavljati retku pojavu istrajne borbe za one vrednosti od kojih su mnogi čak i u samoj Srbiji već odavno digli ruke", piše "Glas Rusije". Vernici i sveštenstvo, koji će sačinjavati rusko-srpsku litiju, poručiće da ne treba klonuti i pružiće dragocenu duhovnu podršku onima kojima je najteže - a to su, bez sumnje, Srbi na Kosovu i Metohiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track