PAŽNJA: NIGERIJSKA PREVARA Ne šaljite podatke, isprazniće vam poslednju paru sa računa!

Internet pljačka

PAŽNJA: NIGERIJSKA PREVARA Ne šaljite podatke, isprazniće vam poslednju paru sa računa!

Društvo -
U Srbiji je, prema podacima Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prvi slučaj standardnog oblika ove prevare u našoj zemlji prijavljen 2009. godine

Nigerijska prevara je oblik kriminalnog delovanja koji postoji već 15 godina i koji na prvi pogled deluje neozbiljno, ali podaci govore da na ovaj način lopovi zarade nekoliko miliona dolara godišnje! U Srbiji je, prema podacima Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prvi slučaj standardnog oblika ove prevare u našoj zemlji prijavljen 2009. godine, kad je jedan građanin ostao bez 2.500 dolara, a od tada je još nekoliko njih ostalo bez pozamašne svote novca. Princip je uglavnom kod svih počinilaca isti. Iz inostranstva se pošalje “blanko” mejl na nekoliko hiljada adresa i čeka se žrtva. U mejlu stoji molba za pomoći u prebacivanju novca iz Senegala ili neke druge zemlje iz Afrike.Nigerija je bila prva zemlja odakle su žrtvama bili slati zahtevi, pa se i po tome prevara nazvala “Nigerijska prevara”. Pošiljaoci ovakvih mejlova uglavnom se predstavljaju kao rođaci nekih od zvaničnika ili državnika stranih zemalja, koji uvek žele da prebace velike svote novca, za šta im je potreban bankovni račun iz druge zemlje, a zauzvrat obećavaju određenu proviziju.

Lakoverni građani, želeći da za veoma kratko vreme zarade veliku svotu novca, pristaju da pošalju svoje lične podatke, uključujući i broj bankovne kartice, a na kraju dobiju samo – prazan račun i ogromnu štetu.Pošto po svemu sudeći za pisanje na srpskom jeziku koristi “Gugl translejter”, gramatika mu nije baš jača strana, ali mora se odati priznanje na uloženom trudu.Alfa Debenva je ime gospodina koji je poslao mejl s obaveštenjem da je jedan od nalednika izvesnog RB Jovanovića, koji treba da nasledi “tričavih” 28,5 miliona evra?! Da bi se to ostvarilo, potrebno je naravno da su pošalju neki od ličnih podataka, kao i način, odnosno broj računa preko kojeg se može obaviti ova novčana transakcija. Alfa se javio i odmah razjasnio da su mu potrebne kopije pasoša, lične karte kao i fotografije uz ponudu da ga pozovemo kad god zaželimo.

Na sledeće mejlove da nam dostavi konkretnije podatke o sebi – nije odgovarao. Ukoliko biste poslali sve podatke koje je Debenva tražio, račun čije bi podatke poslali bi bio za veoma brzo ispražnjen.

Veoma je zanimljivo da je kada otkrivena, pre 15 godina, jedan od zapadnih novinara imao kontakt s Nigerijcem koji je bio među onima koji varaju ljude na ovakav način. Na pitanje novinara: “Koliko košta da se izvede jedna ovakva prevara?”, prevarant se nasmejao i rekao: ” Dva Dolara. Dolar da se plati sat interneta u kafeu i još dolar da se popije kafa“.

(Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track