RUSIMA STIŽE POJAČANJE IZ SRBIJE: I srpski Noćni vukovi idu na Berlin!
Foto: AP

U čast pobede u Drugom svetskom ratu

RUSIMA STIŽE POJAČANJE IZ SRBIJE: I srpski Noćni vukovi idu na Berlin!

Društvo -
Poljska i Litvanija vratile su nekoliko desetina noćnih vukova sa granica iako su imali važeće šengenske vize a Nemačka je saopštila da je nekim ruskim učesnicima vožnje vize poništila

PRAG - Grupice ruskih motociklista, Noćnih vukova koji, počasnom vožnjom Putevima pobede od Moskve do Berlina, proslavljaju 70 godina od završetka Drugog svetskog rata dobiće pojačanja iz Srbije, saopštili su organizatori na svom sajtu.

"Petog maja balkanski bajkeri iz podružnica Noćnih vukova u Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji stići će u Prag, gde ćemo se sresti sa češkim motociklistima", saopštio je vođa Balkanskog odeljenja tog najstarijeg ruskog motociklističkog kluba Lenjin Jovanovski. Na put dug 6.000 kilometara od 25. aprila do 9. maja od Moskve do Berlina preko Belorusije, Poljske, Slovačke, Češke, Austrije i Nemačke trebalo je da krene stotinak ruskih motociklista uz poljske, češke i slovačke bajkere, koji bi im se uz put solidarno pridružili.

Poljski, češki i nemački zvaničnici i deo javnosti u te tri zemlje na Noćne vukove gledaju kao na militantne nacionaliste čija vožnja je po njihovim rečma samo politička provokacija i demonstracije ruske sile - kad ne mogu tenkovima onda bar na jakim motociklima - a smeta im i angažovanje lidera Noćnih vukova u Antimajdanu nakon sukoba u Ukrajini.

Poljska i Litvanija vratile su nekoliko desetina noćnih vukova sa granica iako su imali važeće šengenske vize a Nemačka je saopštila da je nekim ruskim učesnicima vožnje vize poništila. Mali deo ucesnika vožnje, ruskih Noćni vukovi uspeli su ipak da pređu granice pojedinačno ili u raštrkanim grupicama a sada, na teritoriji Češke i Slovačke, žele da formiraju kolone. Usamljeni Noćni vuk koji je zavarao poljske graničare tako što je stigao iz Češke na motociklu sa češkom registracijom koji je pozajmio od prijatelja, odao je 29. aprila poštu žrtvama holokausta i sovjetskim vojnicima koji su oslobodili logor u nekadašnjoj najvećoj fabrici smrti koju su Nemci podigli u okupiranoj Poljskoj.

Nekoliko ruskih Noćnih vukova pojavilo se juče u Ostravi na istoku Češke tokom velike proslave 70. godišnjice oslobođenja grada i položili su vence na spomenik crvenoarmejcima kojima Česi u tom delu zemlje imaju da zahvale za slobodu od Hitlerove Nemačke. U Ostravi nisu izazvali veću pažnju, pošto su grad preplavili ponovo kao pre 70 godina sovjetski vojnici i legendarni sovjetski tenkovi T-34 i ratni avion iz tog vremena Jak-3, a članovi čeških klubova ljubitelja istorije priredili su polučasovni prikaz nekadašnje presudne bitke kod mosta u Ostravi.

"Činimo što možemo za demokratiju, da ne moramo ponovo da se ubijamo", poručio je Česima u Ostravi ratni veteran, komandant jednog od tenkova, devedesetogodišnji general Mikulaš Končicki. Ruski Noćni vukovi, koji su promenivši planove uspeli da uđu u šengenski prostor iz dva pravca, sa severa Poljske i Češke i jugoistoka preko Mađarske, sreću se u Bratislavi gde im slovačke vlasti neće praviti probleme da formiraju zajedničku kolonu. Nakon odavanja pošte kod Spomenika Crvenoarmejcima u Bratislavi krenuće u Češku, gde će im se pridružiti i Noćni vukovi iz Srbije, Makedonije i Bugarske, kako bi 9. maja ušli sa starim sovjetskim zastavama u Berlin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track