Želite da pomognete detetu da izabere karijeru? Evo nekoliko načina da to uradite
Foto: PR

Koju srednju školu upisati?

Želite da pomognete detetu da izabere karijeru? Evo nekoliko načina da to uradite

Edukacija -

Došlo je vreme da se vaše dete opredeli za školu koju će upisati. Kao i većina mališana, sigurno će imati želje i snove veće od njih samih i na vama je da im pomognete da ih oblikuju i usmere tako da jednog dana mogu od toga napraviti karijeru. To često nije jednostavno, jer će nekada vaša devojčica poželeti da bude astronaut, a sin – mađioničar.

Prvo pravilo je da se potrudite da im sačuvate želje, ali da im objasnite na koji način se mogu približiti njihovom ostvarenju. To je ozbiljan i odgovoran zadatak, međutim svaki roditelj će razumeti da je to samo jedan od koraka koji mora napraviti kako bi obezbedio svom detetu dobar život. Kako bismo vam malo olakšali taj postupak imamo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da pomognete svom detetu da se opredeli za školu koju će upisati.

Osnovno – ne ostvarujte svoje ambicije kroz dete

Usled različitih životnih okolnosti, ljudi ne uspevaju uvek da ostvare sve što zamisle. Neki su želeli da postanu lekari, drugi advokati, treći piloti, međutim nedostatak sredstava, vremena ili neke nepredviđene okolnosti sprečili su ih u tome, pa sada pokušavaju da prenesu svoju ambiciju na dete.

To je pogrešna odluka. Ostavite iza sebe svoje želje i potrudite se da pomognete svom mališanu da sam odluči čime želi da se bavi u životu, a potom ga u tome podržite i učinite sve što je u vašoj moći da to i ostvari. Ako se vi opredelite umesto njih, celog života biće nezadovoljni i neostvareni, a to sigurno nije ono što želite.

Istražite interesovanja vašeg deteta

Kao roditelj, sigurno znate šta je to što vaše dete interesuje, čime se bavi, kako voli da provodi slobodno vreme. Uključite se u dnevne aktivnosti svog deteta i pokušajte da istražite u čemu je najboljei i šta mu najbolje ide. Na osnovu toga, biće vam lakše da procenite koja je struka dobra za njega i da ga ka njoj i usmerite.

Odvedite ga u karijerno savetovalište

Postoje testovi koje vaše dete može da uradi kako bi se definisalo koja struka je za njega najpogodnija. Odgovoriće na mnoštvo različitih pitanja o tome kako provodi vreme, kako bi reagovalo u određenim situacijama ili o tome koje tvrdnje su mu najbliže srcu. Na osnovu odgovora, stručnjaci među kojima su sociolozi i psiholozi, odrediće koje konkretno sklonosti ima vaše dete i koja oblast bi mu najviše odgovarala. Kada to budete saznali, oboma će vam biti jednostavnije da odlučite kako da nastavite usavršavanje.

Pronađite mentora ili uzor koji će pratiti

Ako zajednički utvrdite stazu koju će vaše dete slediti, trudite se da ga motivišete i podsećate zašto je napravilo baš takav izbor. Pronađite osobu koja je uspešna u tome čime ono želi da se bavi i ispričajte mu njegovu priču. Objasnite mu kako radom i trudom može da postigne sve što želi i da jednog dana može postati jednako uspešan kao taj uzor, ako ne i uspešniji od svog uzora. Na taj način, imaće potrebu da se takmiči, a zamišljeni cilj u njegovoj glavi materijalizovaće se, posebno imajući u vidu to da je nekada izuzetno teško boriti se za nešto što ne postoji.

Jasno je da nekada nije jednostavno definisati čime će se vaše četrnaestogodišnje dete baviti kada odraste. To može biti nepoznanica kako njemu, tako i vama. Zato se i deca i roditelji često opredeljuju za gimnazije, u kojima će steći osnovna znanja iz različitih oblasti i jednostavnije se profilisati za kasniji profesionalni angažman.

Međutim, ni to nije uvek jednostavan izbor, imajući u vidu veliki broj škola koje nude sličan program. Ako zaista želite da vaše dete stekne kvalitetno obrazovanje i napravi dobru osnovu za dalje usavršavanje i fakultet koji mu predstoji, upišite ga u školu nakon koje će imati prohodnost na bilo koji fakultet na svetu, tamo gde će, pored svih potrebnih znanja, imati priliku da oseti pravi pedagoški pristup profesora i od njih dobiti svakodnevnu podršku u učenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track