10 loših navika… i kako ih se otarasiti
Foto: PR

Saveti za svakog

10 loših navika… i kako ih se otarasiti

Edukacija -

Potraga za srećom je konstanta ljudskog roda. U današnje vreme ljudi traže nove pristupe, isprobavaju drugačije načine, slušaju savete i preporuke… Pa ipak – sreća im i dalje izmiče.

Psiholozi s Univerziteta Kalifornije sproveli su obimnu studiju i došli do fantastičnih zaključaka koji će vam pomoći da dostignete i zadržite sreću.

Za početak, svi imaju sopstveni doživljaj sreće. Nju doživljavate kao datu, životnu sreću. Kada se dogodi nešto ekstremno povoljno ili nepovoljno – kupite nov auto ili izgubite posao – doživljaj sreće privremeno je više ili manje intenzivan, ali na kraju se vraća na prirodno osećanje sreće. Ono što je izuzetno u pomenutom istraživanju jeste da je otkriveno mnoštvo načina na koje sebe možete trajno da učinite srećnijima. Rezultati istraživanja pokazali su da je 50% vaše sreće je praktično u genima, vašim „uobičajenim” životnim aktivnostima, spoljni faktori dodaju još 10%, a preostalih 40% zavisi samo od vas. Odnosno – sreća zavisi od vaših navika, načina ponašanja i pogleda na život i svet.

Čak i kada postignete neki vrhunski rezultat ili ostvarite željeni cilj, ekstaza neće dugo trajati. Sreća ne ume sama da se održi, morate da joj pomognete. Kako? Promenom navika. To nije ni brzo ni jednostavno, ali kada ih jednom usvojite, spoljašnji faktori će vas mnogo teže (u)činiti nesrećnim.

Čega treba da se odmah rešite?

1. Strahopoštovanje

Neverovatne stvari se dešavaju svakog trenutka, samo treba da znate gde da ih pronađete. S druge strane, tehnologija je učinila da su sva ta iizuzetna otkrića na samo klik od vas. To je divno, ali vrlo lako može da učini da vam se vaša dostignuća čine beznačajnim. Od toga morate da se suzdržite. Naravno da treba da poštujete tuđ trud i rad i na mnogim izumima zahvalno je čitavo čovečanstvo, ali ne zanemarujte sebe. Niste centar sveta, ali jeste centar svog sveta. Zašto biste se zbog toga stideli? Kako ćete biti srećni ako se stalno upoređujete s drugima?

2. Samoizolacija

Kada nemate društvenu interakciju, lako postajete letargični; opet, tada vam nije do druženja i upadate u začarani krug. Družite se čak i kada vam nije do toga i primetićete da ste posle toga zadovoljniji. Ne morate da izlazite svake večeri, pa ni svakog vikenda, ali makar prijatelje pozovite telefonom.

3. Krivica

Za vaš život i uspehe zaslužni ste samo vi – zašto da onda okrivite bilo koga drugog za neuspeh? Onog trenutka kada drugi postaju krivi za vaše neuspehe gubite kontrolu nad sopstvenim životom, a tada nestaje i svaka sreća. Ipak, ne preterujte, jer...

4. Kontrola

Važno je da ste šef svog života, ali treba imati mere. Niko ne može da kontroliše sve, pa će vas ta nemogućnost odvesti od sreće. Nemate kontrolu nad tuđim životima i tako i treba da bude. Svaka kontrola nad nekim drugim mora da pređe u stvaranje pritiska (u boljem slučaju) ili u neku vrstu strahovlade (u mnogo gorem slučaju). Zamislite da neko to vama čini. Ne.

5. Kritikovanje

Kritikovanje je zapravo ogovaranje i slično je uživanju u ogromnoj torti – možda vam je i prijalo dok ste je jeli, ali posle vam je bilo muka. Samo sociopate nastavljaju da uživaju; za sve ostale, to je loša navika koje se treba rešiti što pre. Nećete se osećati bolje ako se neko drugi oseća gore.

6. Žaljenje

Nije u pitanju tuga zbog nečega što niste uradili, već konstantno prigovaranje na okolnosti. S vremenom, ako u svemu tražite nešto loše, prestaćete da primećujete ono što je dobro. To ne znači da ne smete da se požalite na realno loše okolnosti, ali ne dozvolite da vam to pređe u naviku, jer će vrlo lako postati jedini način na koji gledate na svet.

7. Impresioniranje

Ako se suviše trudite da ostavite dobar utisak, bićete neprestano nesrećni. Ovakva potreba stvara veliki pritisak i imate stalan strah od neuspeha. Ako ne možete tome da se otrgnete, promenite okruženje. I odmah ćete primetiti da ste srećniji. Ne zaboravite, sreća nije materijalna.

8. Negativnost

Život neće uvek biti onakav kakvim ste ga zamišljali, ali i takve situacije će uvek proći. Zato se potrudite da u svemu pronađete nešto lepo, podsticajno, umirujuće, motivišuće. Razmislite o svom problemu i polako i smisleno dođite do rešenja. Bićete višestruko zadovoljni i zaboraviti da budete pesimista.

9. Upoređivanje

Život nije profil na društvenoj mreži. Ni u najmanjem delu, a posebno ako pogledate profil neke poznate ličnosti. Sve same kuce, cveće i zalasci sunca. Odmorite se od društvenih mreža i usredsredite se na sebe i svoje okruženje. Posle samo nedelju dana više ćete voleti i poštovati ono što imate.

10. Strah

Strah je samo emocija koja se javlja usled suočavanja s nepoznatim. Opasnosti su stvarne i treba ih se čuvati, ali strah je samo vaša projekcija. Vi ste izabrali da se plašite – a taj izbor je veoma pogrešan. Ne plašite se promene jer, uz pravi pristup, biće to promena nabolje.

Promenite navike, promenite okruženje i promenite način doživljavanja sreće. Radite na sebi, pokrenite se, uplovite u nepoznato. Birajte hrabro, jer su tada i nagrade ogromne. I doživljaj sreće će se neprestano uvećavati. Na vašu sreću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track