10 godina od prve epizode serije Zaboravljeni umovi Srbije
Foto: PR

Serija profesora ALUM-a obeležava svoj jubilej

10 godina od prve epizode serije Zaboravljeni umovi Srbije

Edukacija -

Serija „Zaboravljeni umovi Srbije”, čiju režiju i idejni koncept potpisuje doc. Petar Stanojlović, profesor umetničke produkcije na Akademiji lepih umetnosti i multimedija, a koja je rađena po ideji Nikole Mirkova, proslavila je jubilarnih 10 godina od početka snimanja.

Ova serija Radio-televizije Srbije ima veliki značaj za kulturu, umetnost, istoriju i televiziju, što je pokazala već prvom epizodom snimljenom 2006. godine. Borba protiv zaboravaNamera autora ove ambiciozne serije jeste podsećanje na imena koja nisu pomenuta u čitankama i udžbenicima, u školskoj lektiri, u javnim raspravama, imena koja su do sada bila na margini istorije i kulturnog nasleđa, kao što su istoričar Jovan Radonić, političar i matematičar Kosta Stojanović, filozof Božidar Knežević, pedagog Jovan Miodragović, naučnik Đorđe Stanojević, patolog Đorđe Joanović, pravnik Aleksandar Solovjev, fiziolog Ivan Đaja i mnogi drugi.„Serija ‘Zaboravljeni umovi Srbije’ bavi se prikazom biografija značajnih ljudi, koje je nacionalna istorija zbog spleta okolnosti zaobišla i koje su ostale zaboravljene, nepriznate, čiji je značaj zanemaren, a čija imena ne znače gotovo ništa široj kulturnoj javnosti i društvu u celini”, izjavio je doc. Petar Stanojlović.Neki od glumaca koji su se do sada pojavili u ulogama značajnih istorijskih ličnosti su: Ljiljana Blagojević, Ivan Bekjarev, Andrej Šepetkovski, Ljubomir Bandović, Ljiljana Dragutinović, Kalina Kovačević, Goran Sultanović, Ljubivoje Tadić, Rada Đuričin i mnogi drugi.

Vukova nagrada za seriju „Zaboravljeni umovi Srbije”

Značaj ovog velikog projekta nije ostao neprimećen od strane stručne javnosti. Kvalitet i hrabrost nagrađeni su 2008. godine, kada je seriji „Zaboravljeni umovi Srbije” dodeljena jedna od najvažnijih nagrada za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke, Vukova nagrada. Ovakva čast i priznanje za doprinos kulturi potvrdili su ulogu i važnost serijala na kom već deceniju posvećeno radi profesor na odseku Menadžment umetničke produkcije i medija na ALUM-u, Petar Stanojlović.

Prva klapa novih epizoda

Do sada je snimljeno ukupno 18 epizoda serije, od kojih je poslednjih šest snimljeno pre dve godine, u potpuno novom kreativnom konceptu. U ovoj godini jubileja, u istom maniru, kao poklon gledaocima, istoriji i kulturi, ekipa „Zaboravljenih umova Srbije” počela je snimanje još tri nove epizode posvećene Lazaru Pačuu, srpskom ministru finansija, političaru i lekaru, Dimitriju Mitrinoviću, avangardnom kritičaru, filozofu, piscu i Veselinu Čajkanoviću, profesoru Univerziteta u Beogradu i srpskom istoričaru religije.

ALUM: mesto okupljanja najznačajnijih umetnika

Kao profesor na odseku Menadžment umetničke produkcije i medija na ALUM-u, reditelj Petar Stanojlović ostvario se i u ulozi nastavnika, mentora i oslonca novim generacijama umetnika. Kao i ostali profesori ovog fakulteta, i on voli svoj posao i posvećeno pristupa radu sa studentima koji uče iz njegovog iskustva i pripremaju se za svoje buduće karijere. Pored studija Menadžmenta umetničke produkcije i medija, na ALUM-u postoje odseci za Likovne umetnosti, Dramske umetnosti, Dizajn enterijera i Grafički dizajn, a svaki program je zasnovan na multidisciplinarnosti i omogućava studentima da razviju talente u skladu sa svojim afinitetima. Pored toga, idealan spoj znanja iz oblasti savremene umetnosti i IT-ja čini ovu akademiju jedinstvenom u čitavom regionu.U tako inspirativnom okruženju stalno se rađaju nove ideje, a Akademija lepih umetnosti i multimedija postala je sinonim za kulturni progres, kao i mesto okupljanja najuticajnijih profesora i budućih umetnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track