Mitovi i istine o najplaćenijem zanimanju u našoj zemlji
Foto: PR

RAZOTKRIVAMO:

Mitovi i istine o najplaćenijem zanimanju u našoj zemlji

Edukacija -

Poznavanje jednog ili više programskih jezika već godinama unazad garancija je za siguran posao i odličnu zaradu kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ipak, i pored toga mnogi koji maštaju o prednostima rada u IT sektoru ne odlučuju se tako lako da preduzmu potrebne mere i zakorače u svet informacionih tehnologija.

Osnovni razlog za takvu nesigurnost leži u mitovima o programiranju koji kruže internetom i čine da ova oblast deluje nedostižna običnim ljudima. U nastavku teksta predstavljamo vam 5 najvećih zabluda koje vas sprečavaju da postanete odlično plaćeni programer.Mit #1: Moram da budem genije da bih postao programerIstina: Iako softverski inženjeri, programeri i ostali IT stručnjaci važe za genijalce, oni su ipak samo obični ljudi kao i svi ostali. Jedino po čemu se ovi IT-jevci razlikuju jeste obučenost i obrazovanje koje im je omogućilo da pronađu posao u najperspektivnijoj industriji. Jedan od najvećih mitova u vezi sa IT stručnjacima jeste da su oni „predodređeni” za taj posao. Međutim, istina je da su IT-jevci postali genijalci u očima ostalih zahvaljujući veštinama koje su stekli tokom školovanja. Mit #2: Pisanje kodova je komplikovano kao operacija mozgaIstina: Početnici koji prvi put ugledaju programski kod često pomisle da nikad ne bi mogli da napišu nešto slično. Ipak, učenje programskih jezika nije toliko komplikovano kao što većina misli. Već posle nekoliko nedelja i usvajanja osnova nekog od najaktuelnijih programskih jezika svaki početnik će imati potpuno drugačiji pogled na programski kod. Pritom, ako za prvi programski jezik odaberete PHP, koji inače važi za najlakši, kasnije će vam biti mnogo lakše da savladate i druge zahtevnije jezike poput Jave ili JavaScripta.

Mit #3: Moram da budem odličan matematičar da bih uspeo u IT-ju

Istina: Većina IT zanimanja uopšte ne zahteva napredna znanja iz matematike, iako sve stručnjake iz ove oblasti bije glas da su fantastični matematičari. Stariji programi koji se već odavno ne koriste zahtevali su određena matematička znanja, međutim danas uspeh u IT industriji nije povezan sa ovom naukom. Najsavremenije IT veštine koje su vam potrebne da biste pronašli odlično plaćen posao možete usvojiti školovanjem na edukativnoj ustanovi koja se bavi isključivo obrazovanjem kadrova u pomenutoj oblasti. Mit #4: Suviše je kasno za mene da postanem programer Istina: Nikada nije prekasno da naučite programski jezik i promenite vašu karijeru. Programerske veštine postale su veoma tražene u proteklih nekoliko godina i takav trend će se nastaviti i u budućnosti. Sve ovo uticaće na potrebu za novim programerima, a vi možete postati jedan od njih već sledeće godine u ovo vreme. Posle 12 meseci usavršavanja za neku od IT pozicija možete imati znanja uz pomoć kojih ćete pronaći novi posao – jedini preduslov je volja za uspehom.

Mit #5: Znanje „idealnog” programskog jezika omogućiće mi da radim sve

Istina: Zabluda je da postoji najbolji programski jezik čijim učenjem ćete biti spremni da radite u bilo kom sektoru informacionih tehnologija. Svaki projekat zahteva znanje određenog programskog jezika, pa je tako JavaScript najbolji za izradu web aplikacija, PHP za web programiranje, dok je Java najpotrebnija za kreiranje mobilnih aplikacija za Androide. Drugim rečima, početnici koji planiraju da postanu IT stručnjaci moraju prvo da odluče na kojim projektima žele da rade, pa onda na osnovu toga da izaberu odgovarajući programski jezik. Usavršavanje garantuje uspehUkoliko vidite sebe u ulozi programera sa odličnom zaradom, veštine koje će vam omogućiti da to zaista i postanete možete usvojiti po nekom od programa na edukativnoj ustanovi koja već godinama školuje IT kadrove. Bez obzira da li se odlučite za online učenje ili tradicionalno obrazovanje, steći ćete znanja uz koja ćete moći da ostvarite svoje snove i započnete uspešnu karijeru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja