Najnovije vesti

Video uputstvo: Popunjavanje liste želja za upis u srednje škole
Foto: Promo, EduTV

eduTV pritiče u pomoć!

Video uputstvo: Popunjavanje liste želja za upis u srednje škole

Edukacija

Da osmake, njihove roditelje i nastavnike ne bi bolela glava, novinarka Obrazovne televizije eduTV Katarina Lazarević odlučila je da snimi uputstvo sa korisnim savetima za popunjavanje liste želja za upis u srednje škole. Da bi lista bila ispravno popunjena, postoje pravila koja treba ispoštovati.

Završni ispit je dovoljno stresan za osnovce, tj. buduće srednjoškolce, tako da popunjavanje liste želja treba da im bude najlakši deo posla. U trenutku kada na osnovu trenutne situacije, to jest broja poena koji je stekao, učenik bira svoju profesiju ili životni put, potrebni su mu koncentracija i entuzijazam – a tu eduTV priskače u pomoć.

Kako se popunjava lista želja?

Kako treba popuniti listu želja, koliko škola može da se stavi na listu želja, gde se upisuje šifra obrazovnog profila – samo su neka od pitanja koja muče osmake, ali i njihove roditelje, a datum za predaju liste se bliži.

foto: Promo, EduTV

Za početak, na vreme treba nabaviti Konkurs za upis u srednje škole za 2017/2018. godinu. Cena je 250 dinara i može se kupiti u „Prosvetnom pregledu” u Dečanskoj 6 u Beogradu, kao i u Železničkoj 40 u Novom Sadu. Uz Konkurs se dobija lista želja i prijava za upis učenika u srednju školu.

Na listi želja se nalaze polja u koja treba upisati lične podatke i jedinstvenu šifru dobijenu na završnom ispitu. Zatim, u obeležene kolone treba uneti: šifre obrazovnog profila, nazive škola i nazive obrazovnih profila.

Kako bi ih podržali u važnom trenutku, roditelji mogu poći sa učenicima na predaju liste. Njihov potpis im je svakako neophodan na ovom obrascu. Lista želja se popunjava 24. i 25. juna od 8 do 15 časova.

Video uputstvo za pravilno popunjavanje liste želja

Kako to sve zapravo izgleda? U videu u nastavku nalazi se detaljno i postupno objašnjenje novinarke Katarine Lazarević, koja se nakratko uživela u ulogu osmaka i pokušala da na konkretnom primeru sugeriše kako treba popuniti ovu listu.

„Nemate razloga da budete zbunjeni i opterećeni, samo se opustite i uživajte u odabiru smerova i profesija koji će vas u budućnosti činiti srećnim. Duško Radović je jednom prilikom rekao: ‘U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta. Kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života.’ Želimo vam mnogo sreće i samo polako u odabiru i popunjavanju!”, poručuje Katarina svim osmacima.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...