INTERNET STVARI: Ovo je 5 najboljih programskih jezika za IOT
Foto: Promo

Samo za programere

INTERNET STVARI: Ovo je 5 najboljih programskih jezika za IOT

Edukacija -

Internet stvari (IoT) je danas jedna od najpopularnijih oblasti tehnologije. Inovacije u ovoj oblasti su prebrze i teško ih je održati, jer se sve više uređaja povezuje na internet svakog sata.

Ovi uređaji komuniciraju i prenose podatke na druge kompjutere i sa drugih računara preko interneta, ali kako oni funkcionišu interno? Kako i na kom jeziku su ovi uređaji programirani da funkcionišu?

IoT uređaji ne koriste nepoznate jezike za koje nikada nismo čuli. Uglavnom koriste popularne jezike za rad, jer pretežno upošljavaju mikroračunare kao što je Raspberry PI. Upotreba programskih jezika opšte namene podstiče sve više developera da započnu istraživanje IoT tehnologije. U istraživanju koje je sprovela kompanija „Eclipse Foundation“ pokazalo se da su Java, C, JavaScript i Python prvi na listi programskih jezika koji se koriste za aplikacije zasnovane na IoT-u.

foto: Promo

U principu ne možete da pogrešite ako uzmete bilo koji od gore navedenih programskih jezika.

Izbor programskog jezika za IoT je veoma sličan izboru programskog jezika za bilo koji desktop OS, pošto Raspberry PI koristi Linux. istraživanje

„Eclipse Foundation“ takođe navodi da više od 5% programera koristi 14 drugih programskih jezika u svojim IoT projektima.

U nastavku ćemo pomenuti neke od najboljih jezika sa kojima možete uspešno da stvarate ne samo IoT aplikacije, već i mnogo toga drugog.

Java

Java je jezik toliko popularan u programskoj zajednici zbog svoje funkcije „piši jednom i pokreni svuda". Upravo ta osobina čini Javu odličnim jezikom za IoT projekte.

Istraživanja koja su sproveli „Eclipse“ i Embedded-computing.com navode da je Java najpopularniji jezik kod IoT programera. Kada se Java program napiše, on se može pokrenuti na bilo kom sistemu koji podržava Javinu virtuelnu mašinu. Tu su pametni telefoni, desktop računari, pa čak i veoma mali uređaji.

Uvođenje Java ME ili mikroizdanja povećalo je broj programera koji koriste ovaj jezik. Danas glavni fokus Java IoT programera jeste Java SE Embedded, koji je veoma sličan standardnom izdanju.

C

Iako je popularan kao jedan od starih jezika, zajednica programera i softverskih inženjera i dalje voli da koristi C u radu na IoT uređajima.

Pretrpana sintaksa pruža mnogo prostora da se napravi greška, ali to ne demotiviše programere da nastave da ga koriste. Naprotiv, ta zajednica polako raste.

C je programski jezik niskog nivoa. To umnogome pomaže i omogućava vam da maksimalno iskoristite svaku moć ovog jezika da biste napravili superefikasne proizvode.

Python

Upotreba Pythona na IoT uređajima nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da se u poslednje vreme ovaj jezik često pojavljuje u svim oblastima inženjerstva i programiranja.

Performanse više nisu problem, pošto se računarska snaga ugrađenih uređaja povećava iz dana u dan. Dostupnost mnogih funkcija biblioteke i mogućnost izvođenja operacija sa samo nekoliko linija koda čini Python veoma moćnim jezikom za IoT.

JavaScript

Kada neko kaže JavaScript, prve stvari koje većini ljudi padaju na pamet jesu frontend development i radni okviri.

Sve se to promenilo od eksplozivnog rasta Node.js, koji je postao najbolji jezik za razvoj takozvanog backend? bacneknda. Budući da IoT programiranje uključuje mnogo backend programiranja, komunikacije protokola i sličnog, JavaScript se naveliko koristi.

Oko 41,5% programera u istraživanju „Eclipse“ izjavilo je da koriste JavaScript.

PHP

PHP je nekada bio veoma popularan jezik za backend development i još je popularan kod zajednice blogera. Jezik ima veliki opseg mogućnosti u IoT-u i može se intenzivno koristiti.

foto: Promo

Ako vas interesuje programiranje i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, danas postoji veliki broj edukativnih programa na kojima možete da steknete sve potrebne veštine i znanja.

Ali budite oprezni. Da biste stekli veštine koje su vam potrebne kako biste se profesionalno bavili ovim poslom, potrebno je najmanje 12 meseci. Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno ni teorijskih znanja ni prakse.

Više o sertifikovanim edukativnim programima koji nude i mogućnost prakse i rada sa mentorom možete da saznate ovde.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track