Najnovije vesti

KAKO DA U NOVOJ GODINI DOĐETE DO POSLA IZ SNOVA? Pratite ove savete!
Foto: Promo

Ovo je vaša godina i vreme je za novi posao

KAKO DA U NOVOJ GODINI DOĐETE DO POSLA IZ SNOVA? Pratite ove savete!

Edukacija

Ako se pronalaženje novog posla nalazi na listi vaših novogodišnjih odluka, krajnje je vreme da nešto preduzmete. Više nema odlaganja, nađite vremena za sebe i napravite prvi korak odmah – čim pročitate ovaj tekst.

Svi znamo da se u pravu potragu za poslom kreće posle praznične pauze, jer većina kompanija zapošljavanje novih radnika odlaže za drugi deo januara ili za februar. Ali to vas ne sprečava da već danas počnete da radite nešto za sebe i svoj profesionalni uspeh. Evo nekoliko načina – a svaki od njih možete da sprovedete iz svog doma, danas ili sutra.

Odlučite šta je za vas „savršen posao”

Ako ste rekli sebi i drugima da želite „savršen” posao ili bar posao bolji od onoga koji sada radite, a niste odvojili vreme da napravite listu (po mogućstvu pisanu) tačnih kvaliteta koje bi taj posao trebalo da ima – niste odmakli dalje od pukog maštanja, kaže Megan Merdok, članica izvršnog odbora programa koji usmerava razvoj žena profesionalaca „CBIZ Women’s Advantage”.

foto: Promo

Nema potrebe da čekate, jer već danas možete da razmotrite sve detalje posla koji tražite – lokaciju i udaljenost od kuće, funkciju koju želite, tempo rada, potencijal za napredovanje, fleksibilnost, mogućnosti obuke, učestalost službenih putovanja... Zatim sve ove karakteristike svog radnog mesta iz snova rangirajte po prioritetu.

Uđite u sve pregovore za posao sa jasnim razumevanjem onoga što zaista želite. „Posedovanje i shvatanje sopstvenih prioriteta uštedeće vam vreme. Ako tačno znate šta vam je važno, nećete ići pogrešnim putevima i lakše ćete obaviti sve razgovore za posao”, kaže Merdokova.

Iako neki menadžeri za zapošljavanje neće moći da vam ponude platu koju želite, oni mogu imati mogućnost pregovaranja kada su u pitanju druge beneficije – službena putovanja, dnevnice, službeni automobil, fleksibilni radni sati, dodatni dani za godišnji odmor, kvartalni ili godišnji bonusi, mogućnost rada od kuće... Zato je važno da svoje želje rangirate precizno, od najvećih do najmanjih.

Oslobodite se straha

Mantra za sve one koji traže novi posao jeste: Ne budite stidljivi.

Mnogi koji idu na razgovore za posao ne razmišljaju o tome da agencije za zapošljavanje zapravo zarađuju od pronalaženja savršenih kandidata za firme koje ih angažuju, kao i da dosta menadžera za ljudske resurse dobija nagrade i bonuse za uspešno regrutovanje novih zaposlenika. Oni su na vašoj strani, a u njihovom je interesu da se pokažete u dobrom svetlu i dobijete posao.

„Slobodno se obratite ‘lovcima na glave’ (‘head hunting’ agencijama). Verovatno nekome činite uslugu time što ćete mu predložiti da vas upozna sa pravim ljudima u nekoj kompaniji”, kaže Džodi Grinston Miler, direktorka „Business Talent Group”, američke onlajn platforme za pronalaženje talenata.

Ona kandidate savetuje da se prijavljuju i za poslove koji su donekle iznad njihovog profesionalnog ranga, jer se na taj način gradi samopouzdanje.

Ako neko vreme niste odlazili na razgovore za posao, prijavljujte se na svaki konkurs koji vam se učini zanimljivim, kako biste se vratili u formu. Ako vas ne zovu, slobodno vežbajte kod kuće, sami ili sa nekim od prijatelja. Što više vežbate, bolje ćete se snaći kada dođe do pravog intervjua. Počnite odmah.

Dajte sve od sebe na radnom mestu

Ukoliko iskreno želite da napustite trenutni posao, možda će vam se učiniti neobičnim savet da već od sutra unesete dušu i srce u njega.

Ali ako malo razmislite, priznaćete da je pametno da sledeći period (sve dok ne dođete do svog posla iz snova) iskoristite za to da odredite koje su vaše najjače poslovne veštine i da potražite mogućnosti da pokažete liderstvo u tim oblastima, kaže Džodi Čaves, predsednica američke HR kompanije „Randstad Life Sciences”.

„Mogli biste dobrovoljno da vodite trening vezan za vašu oblast rada ili da postanete član neke komisije”, kaže ona.

„Sledeći korak je da te aktivnosti ubeležite u svoj CV. Menadžeri za zapošljavanje vole da angažuju ljude sa jakim liderskim sposobnostima, jer to pokazuje da mogu doprineti ukupnom rastu i napretku tima.”

Svakako je bolje da vreme do odlaska na novi posao provedete radeći na svom profesionalnom ugledu, nego žaleći se i čekajući da odete iz firme u kojoj ste trenutno.

foto: Promo

Detaljno pregledajte svoje profile na društvenim mrežama

Čak i onima koji odavno više ne idu na lude žurke ponekad je potrebno čišćenje profila na mrežama.

Poenta je u tome da već danas možete da odvojite malo vremena za usavršavanje svoje onlajn prezentacije, savetuje Čavesova i dodaje da ovakve sitnice mogu umnogome da utiču na stav budućeg poslodavca o tome da li ste podobni da se priključite njegovom timu.

Ako za sobom već imate godine radnog iskustva i ukoliko ste učili na realnim projektima, trebalo bi da odete korak dalje i da koristite svoje profile kako biste javno pokazali talenat i profesionalnu kompetenciju.

Megan Driskol, izvršna direktorka agencije za odnose sa javnošću „Evolve MKD”, kaže: „Uvek preporučujem ljudima da kreiraju profile koji prikazuju njihove pobede, profesionalne i privatne.

„Potrudite se da predstavite svetu kakva ste osoba”, kaže Megan Driskol. Ona dodaje i ovo: „Na mom profilu na Instagramu često u prvi plan stavljam događaje sa klijentima, nagrade koje je agencija dobila, ali i slike sa večera sa suprugom ili sa zabavnog odmora sa prijateljima. Obratite posebnu pažnju na Linkedin – u svakom trenutku bi trebalo da bude ažuriran.”

Ne brinite mnogo o nazivima poslova u ponudi

Kada proveravate poslove koji se nude na tržištu rada, ne obraćajte previše pažnje na to kako je tačno nazvano radno mesto koje je upražnjeno.

Različite kompanije različito definišu posao, kaže Merdokova. Nemojte da budete usredsređeni samo na ono što piše i neka vas naziv pozicije ne obeshrabri. Pročitajte opis posla, pogledajte šta bi bile vaše dnevne dužnosti na toj pozicijii.

Ovo znači da je potrebno da mislite van uobičajenih okvira, da razmotrite i ponude koje nisu direktno povezane sa onim što ste do sada radili. Kada sagledate ono što se od kandidata traži, uvidećete da ima mnogo poslova koji bi mogli da vam odgovaraju, iako nisu konkretno vezani za vašu dosadašnju poziciju ili obrazovanje.

foto: Promo

Usavršite svoje znanje

Naučite sve što je potrebno da se svrstate u red najvećih profesionalaca. Sigurno je da to nećete moći da učinite odmah, ali ovog trenutka sigurno možete da pronađete odličnu školu za profesionalno usavršavanje i da se informišete o njenom radu. U potrazi za boljim poslom ništa ne pomaže toliko kao profesionalno usavršavanje i diploma kao dokaz vašeg uspeha.

Na konkursima za posao ogromnu prednost imaju oni koji su odvojili vreme za to da svom već postojećem znanju, iskustvu ili diplomi dodaju i sertifikat uspešne poslovne škole. Ne samo da time pružate dokaz o svojoj vrhunskoj stručnosti, već pokazujete i da ste osoba koja poseduje ambiciju, želju za napredovanjem i spremna je da se potrudi kako bi došla do vrhunskih rezultata.

Sve su ovo saveti koje možete primeniti sada. Ne čekajte, učinite nešto za sebe i svoju budućnost.

Foto: Promo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...