Najnovije vesti

GLAS BRENDA: Evo koje četiri dimenzije svaki brend mora da ima
Foto: Promo

Četiri dimenzije glasa brenda

GLAS BRENDA: Evo koje četiri dimenzije svaki brend mora da ima

Edukacija

Kada razgovarate sa osobom koju ste tek upoznali, jedna od prvih osobina koju ćete primetiti jeste način na koji komunicira. Da li govori ozbiljno ili opušteno, da li je u komunikaciji dominantno poslovno nastrojena ili je okrenuta privatnom aspektu?

Na osnovu ovih procena, vi ćete podsvesno odlučiti koji ćete stav zauzeti prema njoj, da li ćete i kako ćete nastaviti komunikaciju, pa samim tim prilagoditi i svoj ton i odnos sagovorniku.

Vrlo je slična situacija i sa vrstama brendova. Kada definišete identitet svog brenda, važno je da mu dodelite ton kojim komunicira. Primera radi, brend koji se bavi ekologijom komuniciraće na potpuno drugačiji način od onog koji prodaje telekomunikacione usluge.

Kako biste mogli da kreirate posebnost svog brenda, važno je da poznajete ove četiri dimenzije glasa brenda.

foto: Promo

Zabavan ili ozbiljan

Dimenzija zanimljivosti nastupa jednog brenda vodi se ovim suprotnostima.

U zavisnosti od ciljne grupe, odredićete da li želite da u svojoj komunikaciji budete zabavni ili ozbiljni. Odlučićete da li ćete im svakodnevno nuditi informacije koje će ih oraspoložiti i navesti ih da podele radost sa svojim prijateljima; ili ćete se opredeliti za to da budete ozbiljni tako što ćete svoju komunikaciju osloboditi suvišnih reči i ulepšavanja i uvek insistirati na čistim informacijama.

Primera radi – Netfliks (Netflix) je zabavan brend, ali Ujedinjene nacije su definitivno ozbiljne. Ali naravno, između potpune nonšalantnosti i neozbiljnosti i smrtne ozbiljnosti postoji mnogo nijansi. Izaberite pravi balans za vaš brend.

foto: Promo

Formalan ili opušten

Ova dimenzija često proizlazi iz prve. Oslanja se na postavku strukture vašeg brenda i načina na koji nastupate u javnosti.

Ukoliko ste dominantno ozbiljan brend, onda će i vaš nastup biti formalan. To znači da ćete kao kanal komunikacije najpre koristiti i-mejl (e-mail) ili eventualno LinkedIn. S druge strane, zabavni brendovi uvek biraju opuštenu i neformalnu komunikaciju koja se može jednostavno sprovesti kroz Fejsbuk (Facebook) ili Tviter (Twitter).

Opet, imajte u vidu da možete kombinovati ove dve dimenzije, pa tako i Netfliks može imati formalnu komunikaciju sa svojim poslovnim partnerima.

foto: Promo

S poštovanjem ili bez poštovanja

Većina brendova će za svoju komunikaciju koristiti ton ispunjen poštovanjem, međutim, ni druga krajnost ove dimenzije ne bi trebalo da vas uplaši.

Primera radi, ukoliko ste brend koji komunicira pre svega sa mlađom ciljnom grupom, nekada ih ton koji zastupa poštovanje može odbiti, jer bi u njihovom univerzumu zvučao previše konvencionalno.

Primera radi, Guarana je brend ima sjajne kampanje, koje odlično dopiru do ciljne grupe, a ne koriste ton pun poštovanja, što donekle i pomaže da njihovi rezultati budu dobri.

foto: Promo

Entuzijastičan ili faktualan

Ova konkretna dimenzija se odnosi na to koju ćete emociju plasirati svojoj ciljnoj grupi.

Šablon koji se pojavljuje u svim dimenzijama jeste stalna zavisnost tona od krajnjeg kupca. Međutim, ovde je reč i o samom proizvodu, odnosno o vrednostima koje zastupa.

Sjajan primer za entuzijastičan brend bi bio Najki (Nike), koji motiviše ljude da daju najbolje od sebe, predstavljajući ih u najboljim scenarijima. Sa druge strane, faktualan brend bi bio BETA, organizacija koja se bori za prava životinja i svakodnevno objavljuje činjenice o načinima na koje su one ugrožene.

Ukoliko je identitet vašeg brenda stabilan, imate definisane vrednosti i misiju koju pratite, kao i ciljeve koje želite da postignete, onda vam neće biti previše težak poduhvat da ga provučete kroz ove četiri dimenzije i dodelite mu poziciju u svakoj od njih.

Međutim, ukoliko je samo jedna stavka u vašem identitetu nestabilna, moraćete ceo imidž da gradite ispočetka kako biste došli do ovog koraka. Da uspete kao menadžer brenda, potrebno vam je iskustvo i znanje koje možete steći uporedo sa proučavanjem teorije i poznavanja osnova brendiranja. Zato upišite obuku za menadžment u marketingu i izgradite brend koji će svi znati i voleti.

Promo tekst

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...